Бывшая жена и отношения с ребёнком

Здравствуйте! У мужа есть ребенок от первого брака, он каждый месяц оплачивает елементы( по решению суда).Прочла в интернете, что можно подать заявление в суд о том, чтобы 50% от елементов перечислять на счёт открытый на имя ребенка. Так ли это?? Потому что деньги бывшая жена тратить на себя.Ещё один вопрос, который не касается елементов - мне страшно за ребёнка, он постоянно плохо одет(грязный, рваная одежда), вчера она пришла к нам домой пьяная с ребёнком - орала, говорила разные гадости о моей семье. Ребенок плакал, говорил, что ему очень страшно и он боится её , чем я могу помочь?? Обратится в соц. опеку или подать заявление в милицию??

12.05.2020 23:23 1478

Консультація виконавця

Доброї ночі.


Оплатити аліменти через банк можна двома способами:



  1. через касу, оформивши платіж на розрахунковий рахунок дитини або матері;

  2. за допомогою пересилання коштів з карти на карту.


У будь-якому випадку в платежі повинні бути вказані такі дані;



  1. дата платежу;

  2. дані платника;

  3. дані одержувача;

  4. призначення платежу. Тут слід обов'язково вказати, що гроші передаються на утримання дитини (краще вказати ПІБ дитини) за певний період (місяць, квартал, рік і т.д.).


Для дитини до 14 років карта може бути відкрита на ім'я одного з батьків або законного представника (опікуна). Для підлітка 14-16 років - на його власне ім'я, проте основна карта видається все ж на ім'я батьків (опікунів). У 16-18 років можна розраховувати на свою карту, не прив'язану до «батьківської».


Для відкриття картки необхідно:


- присутність батьків


- документи, що дозволяють ідентифікувати особу дитини (свідоцтво про народження або паспорт, ідентифікаційний код) та його представника (паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків або опікуна)


- довідка із завіреними зразками підпису дитини (довідка може бути завірена навчальним закладом, в якому навчається дитина, нотаріусом або банком)


- документ, який свідчить про місце проживання дитини (завірений нотаріусом або органом, який видав документ).


В разі, якщо дитині ще не виповнилося 16 років, то є ще інший варіант вирішення даної проблеми.


Так, стаття 186 Сімейного кодексу України регламентує контроль органу опіки та піклування за цільовим витрачанням аліментів. Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність здійснення яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але НЕ більше одного разу на три місяці.


У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутись до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. Тобто, внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України можливо лише за умови, якщо за результатами інспекційних відвідувань буде виявлено ознаки нецільового витрачання аліментів.


Стосовно невиконання матір'ю дитини своїх батьківських обов'язків по вихованню та догляду за дитиною, ведення матірʼю дитини аморального способу життя, Ваш чоловік може звернутися із заявою до Служби у справах дітей і правоохоронних органів. У даному випадку бажано мати відповідні докази щодо ухилення матірʼю дитини від виконання батьківських обов'язків та зловживання нею спиртних напоїв. Після чого Служба у справах дітей може викликати на особистий прийом маму і батька дитини для з'ясування усіх обставин справи та пошуку шляхів вирішення даної проблеми.З власного досвіду роботи у Службі в справах дітей можу сказати, що в разі,  якщо неправомірні дії з боку матері дійсно таки підтвердяться, то Вашому чоловікові працівники соцслужби будуть пропонувати один із варіантів вирішення даної проблеми, це зокрема, визначення місця проживання їхньої спільної дитини разом з батьком, і, відповідно, його новою сім'єю. Тому, перед тим, як звертатись до зазначеним вище органів, раджу зважити усі «ЗА» і «ПРОТИ», оскільки, якщо батько дитини НЕ БУВ позбавлений судом батьківських прав, то згідно норм чинного законодавства України на ньому також лежить відповідальність за забезпечення належного догляду, виховання та розвитку дитини.


 


В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби БЕЗКОШТОВНО відповім.


Хай щастить.


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram