Отримання аліментів по дублікату виконавчого листа

Доброго дня, 2013 році жінка подала на розлучення та на аліменти окремими впровадженням. В позові на аліменти вказала що ми розлучається. В регулятивний частині суд призначив аліменти на двох дітей. Жінка отримала виконавчий лист та пред`явила його до виконання в ДВС. Але ми поширились і щ часов вона написала заяву та забрала лист у звязку з примирення в 2015 році. 2017 у нас народилась третя дитина. В 2022 році жінка виїхала у німечинну та знову подала на розлучення, ми в 2023 році розлучились. Зараз вона подала до суду для отримання дубліката виконавчого листа, так як не памятає де дівся оригінал. Питання: з якого часу будуть нараховуватись аліменти і чи може вона стягнути аліменти за попередні 10 років по дублікату виконавчого листа ?
05.09.2024 11:55 102

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
61 відгук (58 +) (3 -)
Консультацій: 284
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 1,3 ст. 12 ЗУ "Про виконавче провадження", виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Відповідно до п. 17.4. розділу "Перехідні Положення" ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку;

Отже, строк видачі дублікату виконавчого листа, відповідно до положень ч. 3 ст. 12 ЗУ "Про виконавче провадження" не збіг.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 ЗУ "Про виконавче провадження",Виконавчий документ повертається стягувачу, якщо стягувач подав письмову заяву про повернення виконавчого документа;

Відповідно до ч. 5 ст. 37 ЗУ "Про виконавче провадження", повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред’явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону.

Таким чином, закриття виконавчого провадження на підставі заяви стягувача не позбавляє його права повторно звернутись за стягненням протягом всього строку пред`явлення до примусового виконання.

Щодо строку стягнення аліментів. Відповідно до ст. 191, 194 Сімейного Кодексу України, Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років

Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред`явленню виконавчого листа до виконання.

Відповідно, можливо здійснити стягнення за дублікатом виконавчого листа за весь строк, але не більше ніж за 10 років.

Тому, по дублікату виконавчого листа можливе проведення стягнення за останні 10 років. Також дружина може подати до суду нову заяву про аліменти, враховуючи що у Вас народилась вже третя дитина зі збільшенням розмірів аліментів. Ці процеси можуть відбуватись паралельно.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram