як саме нараховуються штрафи за простроченння сплати аліментів і чи правомірно виконавець їх нарахував в такому розмірі?

Чоловік заплатив аборгованість по аліментах, але виконавча повідомила що є ще виконавчий збір та штраф на користь стягувачки за період стягнення і до початку сплати. Потрібно визначити як саме нараховуються штрафи, виконавчий збір, чи правомірно виконавець їх нарахував в такому розмірі і яка природа цих штрафів: це стягувачу гроші чи це до виконавчої служби. Розрахунок і суму штрафів прикріплюю.

14.11.2023 14:43 266

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 175
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ст. 196 Сімейного Кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Цей штраф виплачується на користь утримувача аліментів. Такі штрафи начисляються автоматично, тому ймовірність розрахункової помилки мінімальна. Однак Ви можете запросити у державного виконавця повний розрахунок суми такого штрафу.

Щодо виконавчого збору: відповідно до ч. 4 ст. 27 ЗУ «Про виконавче провадження», за виконавчими документами про стягнення аліментів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців, державний виконавець нараховує виконавчий збір із заборгованості зі сплати аліментів. У подальшому державний виконавець зобов’язаний нараховувати виконавчий збір щомісяця у розмірі, визначеному частиною другою цієї статті, залежно від розміру простроченого щомісячного аліментного платежу. Постанова про стягнення виконавчого збору за виконавчими документами про стягнення аліментів виноситься державним виконавцем після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі або у разі повернення виконавчого документа стягувачу чи закінчення виконавчого провадження на підставі розрахунку про його нарахування.

Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом, заборгованості із сплати аліментів.

Стягнутий виконавчий збір перераховується до Державного бюджету України протягом трьох робочих днів з дня надходження на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби. Виконавчий збір також нараховується програмою державного виконавця автоматично.

Я би радив Вам звернутись до державного виконавця для надання детального розрахунку суми штрафу та виконавчого збору для перевірки обґрунтованості їх розміру.  Самі штраф та виконавчий збір нараховані правомірно.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram