Розлучення, аліменти

Доброго дня! Перше питання стосується розлучення. Я, Бакунець Алла Юхимівна - 07.05.1992 року нар., зареєстрована у шлюбі 25 січня 1992 року, розлучилася з колишнім чоловіком 13 травня 2010 року. Суд встановив аліменти у розмірі 700грн на кожну дитину до досягнення повноліття та до часу, коли вивчаться в учбових закладах. У спільному шлюбі народилося 4 дітей:
1. Бакунець Андрій Миколайович - 25 вересня 1992 року нар.
2. Бакунець Василь Миколайович - 07 червня 1994 року нар.
3. Бакунець Юлія Миколаївна - 05 квітня 1996 року нар.
4. Бакунець Діана Миколаївна - 08 січня 2000 року нар.
Відповідач по справі - Бакунець Микола Михайлович -26 березня 1969 року нар.
Аліменти не платив жодного разу. У виконавчій службі м. Сарни на мою заяву про несплату аліментів сказали, що потрібно поспостерігати ще деякий час і таким чином частина власного будинку, виділена йому судом, перейде у мою власність, хоча будинок будували мої батьки та не було відповідних документів. Пройшло вже 12 років, виконавча ніяк не реагує на мої звернення. Діти вже досягли повноліття і завершили навчання, та колишній чоловік користується всіма моїми купленими після розлучення речами, влаштовує дебоші, п`є та виносить все з будинку на горілку. Неодноразово зверталася до місцевого участкового та викликала наряд міліції та це не допомагало, бо колишній чоловік говорить, що він з ними вміє домовитись. Ніде не працює, просто нагло їсть мою їжу, користується всіма речами, які необхідні для життя. Користується подарованими мені дітьми речами, зокрема велосипедом, який діти подарували на день народження, просто перерізує замок і вже зламав велосипед геть, ламає в нетверезому стані електроприлади, просто забирає і носить взуття та куртки, кофти, брюки у синів тощо. Чи можу я сподіватись на те, що як злісний неплатник аліментів, він залишить будинок і дасть всім спокій?

01.08.2022 20:26 1023

Консультація виконавця

Анастасия Тимченко
Адвокат
У сервісі: 5 років
10 відгуків (10 +) (0 -)
Консультацій: 44

За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці, стягнення може бути звернено на заробітну плату, майно боржника.

Якщо ж сума несплачених платежів сягнула 4 місяців – тоді державний виконавець вже виносить вмотивовані постанови про тимчасове обмеження боржника у праві:
- виїзду за межі України;
- керування транспортними засобами;
- користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
- полювання.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 % суми заборгованості зі сплати аліментів; за два роки − у розмірі 30 % суми; за три роки − у розмірі 50 % суми.

Що робити, якщо боржник все одно не платить?

Одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

Водночас, для застосування вказаної відповідальності, повинні бути в наявності дві складові:
заборгованість виникла зі сплати аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками (нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину відповідно до частини першої статті 189 Сімейного кодексу України); наявність вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, що призвели до виникнення заборгованості.

Кримінальний кодекс містить відповідну статтю ст.164 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Підстави для притягнення до кримінальної відповідальності наступні:

  1.  необхідна наявність факту звернення одержувача аліментів  до суду з позовом про стягнення аліментів, за результатами розгляду якого має бути винесене судове  рішення.
  2. наявність заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.
  3. злісний характер ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Злісний характер може виражатись у  будь-яких діяннях боржника, які спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо).

Після звернення до правоохоронних органів слідство зясовує:

  • час, з якого особа почала ухилятись від сплати аліментів;
  • спосіб життя, який вона вела протягом цього часу;
  • наявність тимчасових грошових доходів;
  • чи зверталась особа, яка має сплачувати аліменти, у центр зайнятості населення, коли тимчасово була безробітною.
  • чи має особа підсобне господарство;
  • чи надавала вона іншу (не грошову) допомогу на утримання дитини (наприклад, продукти харчування);
  • чи отримувала доходи від земельного та майнового паю (у разі наявності).
  • наявність ігнорування нею викликів та попереджень державного виконавця, неявка до нього без поважних причин, приховування від нього отриманих доходів,
  • приховування у разі працевлаштування даних про наявність обов’язку зі сплати аліментів від адміністрації підприємства тощо.

Покарання

Після проведення досудового розслідування кримінальне провадження направляється до суду для розгляду та винесення вироку.

Ухилення від сплати аліментів не передбачає такого покарання як позбавлення волі.

Як правило, призначають таку міру покарання як громадські роботи. Однак, кримінальний кодекс передбачає ще арешт та обмеження волі (не путати з позбавленням волі).

Тобто Вам потрібно звернутися до виконавця, який веде виконавче провадження. Отримату довідку про суму заборгованості. Звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості та пені. При виконанні цього рішення суду виконавець може накласти арешт на нерухоме майно. Також звернитесь до виконавця з клопотанням про подання до правоохоронних органів заяви про кримінальне правопорушення  - Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів)

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Алла
    Алла
    1 рік
    Консультацiя № 38506
    Розлучення, аліменти

    Щиро дякую! Скільки я зверталася до адвокатів та такої вичерпної відповіді я не отримувала. Тепер я знаю що мені робити, і думаю, після подальших зважених дій, все стане на свої місця і я не буду відчувати незручностей у власному будинку та буду більше часу віддавати роботі та дітям.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram