Компенсація за невикористану відпустку

Доброго дня. Я власник репетиторського центру. У мене за договором працюють 2 викладачі. Договір з 1 жовтня до 31 травня. Графік роботи першого 4  рази в тиждень по 1,5 год; другого 2 р в тиждень по 3 год. Оплата погодинна. Я повинен виплатити компенсацію за невикористану відпустку. Як порахувати к-сть днів відпустки і суму?Доброго дня. Я власник репетиторського центру. У мене за договором працюють 2 викладачі - зовнішні суміники. Договір з 1 жовтня до 31 травня. Графік роботи першого 4  рази в тиждень по 1,5 год; другого 2 р в тиждень по 3 год. Оплата погодинна. Я повинен виплатити компенсацію за невикористану відпустку. Як порахувати к-сть днів відпустки і суму?

13.05.2020 09:55 1522

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
419 відгуків (417 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Згідно зі статтею 2 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.


Отже, порядок надання щорічної основної відпустки працівникам, які працюють на умовах неповного робочого часу, не відрізняється від порядку надання такої відпустки працівникам, котрі працюють повний робочий день.


Робота на умовах неповного робочого дня або тижня , а обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки працівникам, які працюють на таких умовах, провадиться в загальному порядку, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.


А якщо працівник сам попросив установити йому неповний робочий тиждень ( ст. 56 КЗпП) або від початку був прийнятий на роботу з таким режимом, то в такому разі при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки дні, впродовж яких працівник не працював у зв’язку з неповним робочим тижнем, не виключають із розрахункового періоду (лист Мінпраці від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09).Тоді розраховуйте йому відпускні в загальному порядку. Будь-які особливості для такої ситуації законодавством не передбачені.


Таким чином вам необхідно порахувати кількість робочих днів в розрахунковому періоді, фактично отриманий середній заробіток працівника за розрахунковий період, визначити заробіток за день та помножити на кількість днів не використаної віаустки.


Приклад розрахунку:


У зв’язку з тим, що неповний робочий тиждень був установлений працівникові на його прохання, при обчисленні середньої заробітної плати дні, впродовж яких працівник не працював, не виключаємо з розрахункового періоду.


Тобто в цьому випадку кількість календарних днів розрахункового періоду складе:


365 - 11 = 354 (к. дн.),


де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;


11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період.


Розрахуємо середню заробітну плату:


30000,00 : 354 = 84,75 (грн.).


Сума компенсації відпускних складе:


84,75 x 24 = 2034,00 (грн.).



Будуть додаткові питання - звертайтесь за прямою консультацією. 


З повагою Адвока Дайнеко І.А.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram