Які фото можна робити на військовій службі?

С мого телефону була зроблена фотографія де особовий склад військового службовців перебувають на центральному проході після відбою після цього я фотографію добавив до бесіді в телеграмі де перебувають військовослужбовці на ранок цю фотографію було видалено , через декілька днів ця фотографія з`являється на одному з телеграмам-каналів. По цій справі проводять службове розслідування, завтра справу направляють до СБУ. Що може бути за цю фотографію?

13.05.2020 21:20 11272

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Все залежить від наступних факторів:

1. Де саме відбувалася фотозйомка.

2. Що саме попало в кадр.

3. Хто попав в кадр.

Тепер по порядку, у відповідності до Закону "Про боротьбу з тероризмом", та Постанови КМУ "Про систему запобігання, реагування і припинення терористичних терористичних актів":

1. Якщо військова частина знаходиться в зоні АТО, то усі відеозйомки і фото військових об’єктів заборонені. Знімати на території військових частин категорично забороняється. Щодо фотографування облич  військових, які  прибувають чи від’їжджають  до зони АТО військовослужбовців, тут також треба дотримуватися обережності та отримати згоду на зйомку.Навіть отримавши згоду, шеврони військових підрозділів, погони військового звання,  — озвучувати ЗАБОРОНЕНО.

2. Чинним законодавством встановлена заборона відео- та фотозйомки об’єктів Міністерства оборони та Збройних Сил України.

Що саме забороняється знімати:

  • Фото і відео, які розкривають місцезнаходження військової техніки, озброєння, майна та особового складу;
  • Рух колон військової техніки та переміщення особового складу;
  • Режимні військові об’єкти Міністерства оборони України та Збройних Сил України;
  • Завдання органів військового управління, військ щодо бойової готовності, оперативної підготовки та застосування військ;
  • Підготовку та проведення навчань;
  • Організацію, чисельність та дислокація військ.

3. Якщо в кадр попали звичайні військовослужбовці, то тут немає нічого протизаконного.

В любому випадку, вони зобов`язані провести розслідування, в ході якого опитають Вас, та проаналізують зміст фотографій,- що попало в кадр, з`ясують чи була включена геолокація, чи можна по фото встановити місцезнаходження частини.

Що за це може бути: Відповідно до "Порядку проведення службового розслідування у ЗСУ", складається акт і в разі встановлення факту правопорушення винний притягається до до дисциплінарної відповідальності. Вид дисциплінарного стягнення зазначається особисто службовою особою, яка проводила службове розслідування - тут я нічого підсказати не можу, яким саме буде дисциплінарне стягнення. Назначається відповідно до дисциплінарного статуту ЗСУ.

На Вас, як на військовослужбовця, можуть накласти одне з таких стягнень: а) зауваження; б) догана; в) сувора догана; г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини (стосовно військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів); ґ) попередження про неповну службову відповідність (крім осіб рядового складу строкової військової служби); д) пониження в посаді; е) пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу); є) пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду - як саме суворе стягнення.

На майбутнє - відключайте геолокацію, знімайте тільки ваших товаришів, які на це згодні, слідкуйте щоб в кадр не попадали військові об`єкти.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram