Спадкування автомобіля

Після смерті спадкодавця на відкриття спадщини подало заяву три спадкоємці за законом. 

При цьому до складу спадщини входить авто, яке було придбане у шлюбі. Люди розлучені, але колишня дружина подала заяву нотаріусу, що 1/2 частка авто їй належить на праві сумісної власності і просить не включати до складу спадщини.

Як поділити авто?

1. Колишня дружина має подати позов до суду на визнання своєї частки. Хто відповідачі? Усі спадкоємці?

2. Чи можна також в цьому позові подати оцінку авто і просити суд визнати за дружиною право власності на авто і компенсацію від дружиги по 1/6 частки авто спадкоємцям?

3. Які ще є варіанти?

16.05.2020 16:08 3160

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

На Ваше питання відповідаючи коротко:

  1.        Якщо інші спадкоємці не заперечують права спільної сумісної власності колишньої  дружини спадкодавця, то у відповідності до частин 1 та 3 статті 1267 Цивільного кодексу України,  інші спадкоємці можуть письмово погодитись на частку колишньої дружини спадкодавця, засвідчити цю угоду нотаріально і тоді до суду звертатись немає необхідності.
  2.   Коли угоди досягнути не вдається, або коли нотаріус сумнівається у праві колишньої дружини на частку авто, через відсутність правовстановлюючих документів, доведеться колишній дружини звертатись до суду. Відповідачами будуть всі спадкоємці щодо спірної частини спадкового майна. Тобто всі спадкоємці, які претендують на авто.
  3. Якщо буде подаватись позов, при невиконанні умов прописаних у пункті 2 цієї консультації, позивач повинен просити суд, прийняти рішення, яким визнати за колишньою дружиною права спільної сумісної  власності на авто, зобов’азати спадкоємців провести незалежну експертну оцінку авто. У випадку коли цим авто хоче користуватись колишня дружина, вона повинна сплатити 1/6 частку вартості іншим спадкоємцям, що претендують на авто.

            Зверніть увагу на частину  2 статті 1279 ЦК України, згідно якої співвласник майна  має переважне право перед іншими спадкоємцями.    

 

       Всього Вам найкращого. З повагою Микола Лях.

  

         Нижче наводяться законодавча база щодо цього питання  

 

  1. I. Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ. Лист від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13

         «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування»

   При смерті співвласника спільного майна потреба у визначенні часток майна та визнання права власності може виникнути з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 4.15. глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерстваюстиції України 22.02.2012  № 296/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р.за № 282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Згідно п.4.18. глави 10 цього ж Порядку вчинення нотаріальних дій якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус виготовляє витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Згідно ч.1 ст.1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Тому, якщо з’ясується, що в нотаріальному порядку одержати свідоцтво про право на спадщину на частку майна померлого співвласника неможливо, то захистити своє набуде в порядку спадкування право власності на невизначену частку померлого співвласника можливо буде саме шляхом пред’явлення зазначеного позову.

У відповідності до ст. 370 ЦК України вбачається, що у разі виділу частки із майна, що є в спільній сумісній власності, частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду та правовідносини, що випливають з права на спадкування.

У наведеному вище інформаційному листі ВССУ значиться, що  резолютивну частину судового рішення в цій категорії справ має бути викладено наступним чином: «Визначити, що частка померлого (П.І.Б.) в праві спільної сумісної власності на авто становила ½». 

Разом з тим, для захисту свого права власності самого по собі визначення часток недостатньо, тому потрібно заявляти вимогу і про визнання права власності на успадковану частку померлого співвласника спільного майна.

Належними відповідачами в таких категоріях справ можуть бути інші співвласники майна, спадкоємці померлого співвласника

Необхідно також звернути увагу на порядок спадкування частини спільного сумісного майна подружжя одним із подружжя, а саме: пункт 1.1 Порядку вчинення нотаріальних дій у разі смерті одного з подружжя свідоцтво про право власності на частку в їх спільному майні видається нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя з подальшим повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину. Таке свідоцтво може бути видано на половину спільного майна.

Разом з тим, пункт 4.21 глави 11 Порядку вчинення нотаріальних дій передбачає, що при оформленні спадщини як за законом, так і за заповітом нотаріус у випадках, коли із документа, що посвідчує право власності, вбачається, що майно може бути спільною сумісною власністю подружжя, повинен з’ясувати, чи є у спадкодавця той з подружжя, який його пережив і який має право на 1/2 частку в спільному майні подружжя. За наявності другого з подружжя нотаріус видає йому свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя.

Таким чином, спадкуванні частини із спільного сумісного майна подружжя одним із подружжя відбувається в загальному порядку і не передбачає звернення до суду, однак слід враховувати, що в залежності від обставин таке спадкування можуть оскаржити в судовому порядку інші спадкоємці, того хто помер із подружжя, які заявляють свої права на спадкове майно.

 

  1. II.  Цивільний кодекс  України, в редакції від 28.04.2020 № 361-IX

Стаття 1267. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом

  1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.
  2. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.
  3. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

 

      Стаття 1279. Переважне право окремих спадкоємців на виділ їм спадкового майна в натурі

  1. Спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram