Пенсія по втраті годувальника

Про пенсії у зв’язку з втратою годувальника (умови, розміри, строки призначення)

14.06.2020 15:51 1431

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
416 відгуків (414 +) (2 -)
Консультацій: 1587
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування №1058- IV від 09.07.2003 (далі – Закон), а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), – незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.


Непрацездатними членами сім’ї вважаються:





























Особи Умови
чоловік (дружина), батько, мати Якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, та мають необхідний страховий стаж, визначені      статтею 26 Закону
діти померлого годувальника (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) до виповнення ними 18 років або старшими цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років
Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років
діти -сироти до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні
Чоловік (дружина) а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років (незалежно від віку і працездатності)

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі:


1) на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника;


2) на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.


Дітям-сиротам пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірах,  виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.


У разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги в осіб, яким призначено пенсію у зв’язку з втратою годувальника, не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, розмір пенсії встановлюється на одного непрацездатного члена сім’ї 100 відсотків, на двох – 120 відсотків, на трьох і більше – 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії та державної соціальної допомоги у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.


Період, на який призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Зміна розміру пенсії


Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 Закону, а членам сім’ї, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, – довічно.


На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія.


На вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо.


Виділення частки пенсії провадиться з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла заява про виділення частки.


Строки призначення


Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.


У разі звернення після спливу 12 місяців після смерті після смерті, пенсія призначається з дня подання заяви про призначення, даного виду пенсії.


Заява про призначення пенсії у разі втрати годувальника подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до управління Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті чи до об’єднаного управління.


Довідково: якщо особа, якій призначається пенсія в разі втрати годувальника, є неповнолітньою або недієздатною,  заяву про  призначення пенсії подають законні представники за місцем їх проживання.


Днем звернення за призначенням пенсії є день подання у відповідний орган, що призначає пенсії, заяви про призначення пенсії з усіма необхідними для вирішення цього питання документами.


Якщо до заяви про призначення пенсії додано не всі необхідні документи, заявнику роз’яснюється, які документи  необхідно надати додатково. У разі подання документів до закінчення тримісячного терміну з дня отримання роз’яснення, днем звернення за призначенням пенсії вважається день подання заяви.


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram