Неправильне призначення пенсії за інвалідністю, ЧАЕС

Я є потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС (1-а категорія) і особою з інвалідністю 3-ї групи (хвороба пов`язана з наслідками аварії на ЧАЕС) починаючи з 2009 року.
Як відомо, з 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України №1584-IX, згідно з яким підвищено мінімальний розмір пенсій, зокрема в моєму випадку (3-я група інвалідності) до 3700 грн. Проте я був неприємнр здивований, отримуючи і в наступних місяцях пенсію в розмірі 2200 грн. Звернувшись до відділення Пенсійного фонду, я був проінформований, що з 2011 мені нараховується пенсія згідно закону 1058 і що законних підстав для перерахунку моєї пенсії у відповідності до ч.3 ст.54 Закону №796 відсутні. Також я був проінформований, що для проведення даного перерахунку мені потрібно особисто подати заяву до Пенсійного фонду. В пенсійному посвідченні вказано, що мені призначена пенсія по інвалідності 3 гр. потерпілого від аварії на ЧАЄС. Єдиною підставою для призначення пенсії є чинний висновок МСЕК від 2019 р., де підтверджено захворювання, повязане з наслідками аварії на ЧАЕС. Наскільки мені відомо, закон №1058 визначає пенсії: 1)за віком, 2)пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання, 3) пенсії в звязку з втратою годувальника. На мою думку, Пенсійний фонд неправильно нараховує мені розмір пенсії згідно з Законом №1058 так як мені 48 років і пенсію за віком отримувати не можу; захворювання не загальне, а повязане з наслідками аварії на ЧАЕС. Не розумію. чому я повинен писати заяву на перехід з пенсії, яка мені неналежна на ту, яка мені повинна бути призначена автоматично. Потребую допомоги професіоналів для правильного вирішення ситуації, що склалася.

27.12.2021 15:51 1959

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Відповідаючи коротко на поставлені  Вами питання:

  1. Пенсію Вам нараховують правильно і саме за Законом України «Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV, з останніми змінами та доповненнями від 05.11.2021 № 1871-IX.

    2. Щодо відмови Пенсійного фонду України про перерахунок Вашої пенсії  відповідності до ч.3 ст.54 Закону № 796 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" 

    Дійсно, підстави для перерахунку Вашої пенсії у даному випадку відсутні, тобто у Пенсійному фонді України Вам, на жаль, відмовили правомірно. 

   А тепер детально:  

       У статті 9. Види пенсійних виплат і соціальних послуг Закону  України «Про  загальнообов”язкове державне пенсійне страхування», і у розділі IV (Пенсії по інвалідності в солідарній системі) статті 30 - 35 ніде не вказано за пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання,  натомість частина 3 ст. 30  цього Закону лише  вказує на те, що пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та  професійного захворювання призначається за зовсім іншим Законом України (Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності)

 Відповідно до Статті 31. Групи інвалідності

  1. Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.

Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

          У запиті на консультацію Ви посилаєтесь на чинний висновок МСЕК від 2019, іншого документу для призначення Вам пенсії по інвалідності не треба, та і ЗУ № 1058 не передбачає (ч. 1 ст. 31)     

   Згідно статті 33. Розмір пенсії по інвалідності.

  1. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: особам з інвалідністю I групи - 100 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю II групи - 90 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю III групи - 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27і 28 цього Закону. 

Тому, щоб розрахувати розмір Вашої пенсії, треба провести розрахунок пенсії, яку Ви могли б отримувати при виході на пенсію за віком, і вже потім відповідно до статті 33 ч.1  взяти  50 % від розрахованої суми (для 3 групи інвалідності).

           У листах Пенсійний фонд  вказує підстави та алгоритм нарахування, при чому вказує,  що Вам  нарахована пенсія як інваліду 3 групи.

До розрахунку прийняті Ваші дані за попередній час і обчислені відповідно до статей 27 та 28 цього Закону.

 Алгоритм нарахування пенсії за цим Законом на перший погляд зрозумілий, але для пересічного пенсіонера зазвичай недосяжний.  Для доказів вказаного спробуємо пройти по статтях вищевказаного Закону України

Отже . Про що говориться у цих статтях  

Ст. 27.  Розмір пенсії за віком    ст. 28.   Мінімальний розмір пенсії за віком

  1. Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

П = Зп  Кс, де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Ст. 40 п. 2

  1. Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою:

Зп = Зс х (Ск : К), де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзn );

К - страховий стаж за місяці, які враховано для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Кз = Зв : Зс, де:

Кз - коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи;

Зв - сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу

 

Кс - коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 цього Закону.

Подивимось статтю 25

 Стаття 25. Коефіцієнт страхового стажу

  1. Коефіцієнт страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії, визначається із заокругленням до п`яти знаків після коми за формулою:

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См - сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена відповідно до цього Закону величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках). За період участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1%.

  1. Коефіцієнт страхового стажу з урахуванням періодів до набрання чинності цим Законом не може перевищувати 0,75, а з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом десятимчастини третьої статті 24 цього Закону, - 0,85.

    І так далі.

 Алгоритм  зрозумілий, але для ручного розрахунку копіткий і можна наробити помилок, тому є Програми для автоматичного розрахунку цих сум, і тому для нарахування пенсії на сьогодні достатньо лише даних, які є у Пенсійному фонді, і які зазвичай враховують заробітну плату, так звану «білу».

 Мені доводилось робити такі розрахунки, на прохання недовірливих до ком”ютерного розрахунку.  Ці розрахунки забирають багато часу і коштів на оплату праці того, хто  таке робить.

 І якщо у Вас немає заперечень щодо основних показників,  які прийняті для розрахунку Вашої пенсії (страхового стажу та додаткового стажу по інвалідності, середньомісячної заробітної плати, коефіцієнту страхового стажу), то я можу стверджувати що розмір пенсії за віком, а відтак і розмір пенсії по інвалідності Вам нараховано правильно.

 

Тепер щодо переходу з пенсії за Законом України № 1058 на пенсію за Законом України № 796 

   Звернімось до Закону України № 796-XII від 28.02.1991. «Про статус та соціальний захист громадян які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме до статті 9

 Стаття 9. Визначення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї

Особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, є:

1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;

2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи - громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;  

 Далі читаємо Заключні положення цього Закону, Розділ Х статтю 65.

Стаття 65. Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

  1. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються посвідчення, виготовлені за зразками, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

Дітям, які не досягли повноліття, посвідчення видаються на загальних підставах та вручаються батькам.

  1. При зміні категорії, а також у випадках, передбачених статтею 17цього Закону, посвідчення підлягає заміні.
  2. Посвідчення "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" та "Потерпілий від Чорнобильської катастрофи" є документами, що підтверджують статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надають право користування пільгами, встановленими цим Законом.
  3. Видача посвідчень провадиться спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями за поданням районних державных адміністрацій.

 До вищевказаного можна додати  ще ст. 64 Розділу Х

Стаття 64. Відповідальність осіб за порушення цього Закону

Особи, винні в порушенні вимог цього Закону, утаюванні або навмисному перекрученні відомостей про стан радіаційної обстановки або про захворюваність людей, у видачі документів, посвідчень, вчиненні будь-яких інших діянь, що призводять до незаконного одержання громадянами прав і пільг, передбачених цим Законом, несуть матеріальну, адміністративну або кримінальну відповідальність, встановлену законодавством України.

    Із вказаних статей можна зробити висновок, що відмова Пенсійного фону України щодо переходу з пенсії по Закону №1058 на пенсію по закону №796 правомірна. 

 

 Підсумок:

  1.  Ваша пенсія по інвалідності, як інваліду 3 групи, згідно висновку  МСЕК від 2019 року, нарахована згідно Закону України № 1058 правильно.      

 

  1. Відмова Пенсійного фонду України про перерахунок пенсії по Закону № 1058 на пенсію по Закону № 796 правомірна.

 

  1. Для переходу на пенсію по Закону України №796 треба було б мати посвідчення або «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» або «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», висновок МСЕК дає право лише на нарахування пенсії за Законом №1058.  

 

 На все добре. Хай Вам щастить. Вітаю з Наступаючим 2022 роком.

 З повагою Микола Лях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram