Военнослужащий взял онлайн кредиты - как прекратить вымогательство погашения процентов по кредиту от родственников

Я военнослужащий ЗСУ на контракте (уже 1,4 мес), за мной сохранено робочее место и средний заработок с предыдущего места работы. Я взял он лайн 2 кредита (Кредит-каса 10 тис. и Global credit 6 тыс.), при оформлении я указал предыдущее место роботы по скольку я там числюсь.  Из-за некоторых причин я не смог заплатить и мне начали начисление процентов по просрочке, через время я заплатил 10 тыс в Кредит каса( тело кредита), но они продолжают вымогать чтобы я заплатил проценты за просрочку и продолжают их начислять, проценты они отказались пересчитывать. Global credit тоже не хочет пересчитывать проценты, хоть я обоим учреждениям предоставлял все документы (форма5, убд, наказ В/ч). Имеют ли они право вымогать деньги от моих родственников, угрожать, взыскать имущество? Что мне делать и куда я могу обратиться чтобы закончить ето, и вообще как быть?

18.06.2020 18:02 2023

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
244 відгука (243 +) (1 -)
Консультацій: 788
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання можемо повыдомити наступне.

 Положеннями п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» із внесеними змінами від 20.05.2014 року закріплено, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Якщо Ви звертались до установи із заявою та додавали необхідні документи, а установи не реагують, то можна написати скаргу на їхні дії. 

Звернутися можливо до наступних установ:

- до Національної комісії з державного регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Тут ви можете одержати інформацію про чинне законодавство або подати електронну заявку. На сайті ви також знайдете докладну інформацію про складання скарги. Сайт за посиланням www.nfp.gov.ua.

- Гаряча лінія Кабміну. Подати скаргу можна як в паперовому вигляді, так і в електронному, або зателефонувати- 1545.  На сайт організації можна потрапити за посиланням ukc.gov.ua.

- до поліції у разі отримання погроз в вашу адресу або родичів.

- до Національного Банку України. Організація має в своєму розпорядженні гарячу лінію 0 800 505 240 і власний інтернет-ресурс. Детальніше про можливості електронного оформлення скарги можна дізнатися на bank.gov.ua.

Стостовно вимагання, погроз - це незаконно. Право не мають. Стягнути майно теж не мають право, лише за рішенням суду, але до цього не дійде, не хвилюйтесь. 

Скарга складається з наступного:

- найменування інстанції та дані особи, на ім`я якої подається скарга;

- ваші персональні дані та контактна інформація;

- реквізити й найменування МФО із зазначенням відповідальної особи.

Основна частина викладається у вільній формі. У документі обов`язково мають бути вказані такі відомості:

- дата й місце оформлення позики;

- номер договору;

- суть проблеми;

- законодавче обґрунтування претензії (посилання на юридичні норми, на підставі яких ви вважаєте дії МФО неправомірними);

- вимоги;

- список документів (для вагомості скарги на дії МФО необхідно підкріпити офіційними документами, в числі яких можуть бути копія договору, звернення в МФО, факти, які доводять неправомірні дії організації).

Якщо є додаткові питання залишайте їх в коментарях до консультації. Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram