Истребование обязанностей по договору займа с ипотекой

В мае 2013 года был заключен договор займа с ипотекой. Срок погашения долга по договору займа октябрь 2013. Выплат не было. Как истребовать обязанности по долгу?

06.07.2020 20:53 1140

Консультація виконавця

Артем Сергєєв
Адвокат Харків
У сервісі: 5 років
12 відгуків (10 +) (2 -)
Консультацій: 74

Згідно із частиною першою статті 7 Закону України «Про іпотеку» за рахунок предмета іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити свою вимогу за основним зобов’язанням у повному обсязі або в частині, встановленій іпотечним договором, що визначена на час виконання цієї вимоги, включаючи сплату процентів, неустойки, основної суми боргу та будь-якого збільшення цієї суми, яке було прямо передбачене умовами договору, що обумовлює основне зобов’язання.


Відповідно до частини першої статті 33 Закону України «Про іпотеку» в разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов’язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов’язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає з підстав, встановлених статтею 12 цього Закону. 


В ч. 1 ст. 35 Закону України «Про іпотеку» зазначено, що у разі порушення основного зобов'язання та/або умов іпотечного договору іпотекодержатель надсилає іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цьому документі зазначається стислий зміст порушених зобов'язань, вимога про виконання порушеного зобов'язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога іпотекодержателя залишається без задоволення, іпотекодержатель вправі прийняти рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору.


Необхідність чіткого дотримання вимог, зазначених у цій статті, викликана, в першу чергу, тим, що для державної реєстрації права власності на підставі іпотечного застереження, згідно з п. 61 Постанови КМ України від 25 грудня 2015 № 1127, реєстратору обов`язково надаються:


1) копія письмової вимоги іпотекодержателя іпотекодавцю та боржника (якщо він є відмінним від іпотекодавця) про усунення порушень;


2) документ, що підтверджує наявність факту завершення 30-денного терміну з моменту отримання іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової вимоги іпотекодержателя у разі, коли більш тривалий строк не зазначений у відповідній письмовій вимозі;


3) заставна (якщо іпотечним договором передбачено її видача).

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дарья
    Дарья
    3 роки

    Договір займа з іпотекою був у 2013 році. я так розумію, що "позасудове врегулювання на підставі договору" а саме державної реєстрації права власності на підставі іпотечного застереження не можливе через сплив строків позовної давності. Як Ви вважаєте?

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram