ПДВ при відшодувані додаткових витрат під час міжнародного перевезення вантажу автотранспортом

Добрий день!

Ми – Перевізник. Питання щодо міжнародного перевезення вантажу автотранспортом з країн Європи в Україну.

Серед однієї із умов договору-заявки на перевезення є здійснення митного оформлення вантажу в країні-відправника Перевізником, оплату за такі митно-брокерські послуги здійснює Перевізник, відповідно Експедитор (Замовник) відшкодовує/компенсовує такі додаткові витрати.

Чи є об’єктом оподаткування ПДВ таке відшкодування/компенсація таких витрат? Відповідно у номенклатурі «послуги» у рахунку/акті виконаних робіт має відображатися слово «відшкодування» (або «компенсація»). Якщо ж не є об’єктом оподаткування ПДВ – відповідно така позиція не буде відображатися у податковій накладній.

Якщо це вважати за послугу та вона є об’єктом оподаткування ПДВ – то певно за ставкою 0% як і основна операція «міжнародне перевезення вантажу автомобільним транспортом» (код-КВЕД 49.41)? Тоді питання: який код-КВЕД вказувати на таку додаткову послугу (графа 3.3 ПН)?

Чи можна включити (добавити) таку суму додаткових витрат до вартості перевезення, збільшити ціну послуги з перевезення, якщо Експедитором у договорі-заявці буде вказано: до вартості перевезення додається вартість митного оформлення?

Якщо завчасно відома сума додаткових витрат, то можна врахувати у вартості перевезення, про що відповідно буде обумовлено у договорі-заявці: оплачує Перевізник, витрати на митне оформлення входять до вартості перевезення. Звичайно ж це найоптимальніший варіант.

04.08.2020 12:41 2350

Консультація виконавця

10 відгуків (10 +) (0 -)
Консультацій: 55
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Стислі відповіді на ваші питання:


1. Здійснення митного оформлення вантажу в країні-відправника не є об'єктом оподаткування ПДВ, тому не потрібно вказувати цю операцію (її відшкодування) у податковій накладній.


2. Нульову ставку не можна застосовувати до такої операції, навіть якщо розглядати її як окрему послугу.


3. Якщо договором-заявкою передбачити, що виконуючи перевезення, в обов'язки перевізника входить здійснення митного оформлення вантажу в країні-відправника і що вартість перевезення включає це митне оформлення, то у первиних документах не повино видокремлюватись таке митне оформлення. При цьому уся вартість перевезення буде оподатковуватись 0 ставкою ПДВ.


За більш детальною консультацією з посиланнями на норми законодавства, можете звернутися до мене з прямим запитом.



Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram