Правове порушення стоматологів - брали гроші за лікування у пацієнтів і самі платили в банкоматі

У комунальному некомерційному підприємстві центральної районної лікарні, головний бухгалтер написам записку директору про те що у них не співпадає звіт з стоматологами. Стоматологи які фінансуються госпрозрахунковим бюджетом, працюючи в штатном режимі не подавали звід про списання матеріалу з початку року, пояснюючи це тим що вони не повинні це робити, вони тільки здають наряди в бухгалтерію, а бухгалтер повинен списати. Так як бухгалтера не було с початку року, ніхто цим не займався . Директор підозрює їх в тому що вони брали гроші за лікування у пацієнтів і самі платили в банкоматі, директор бачить в цих діях дві статті кримінального кодексу. На це стоматологи пояснюють,що просто допомагали стареньким людям оплачувати лікування, так як вони не вміють користуватися  терміналом. Всі чеки про оплату стоматологи разом с нарядом здавав в бухгалтерію, всі звіти по роботі у стоматологів записані. Директор вимагає розслідування і дати йому рішення по цій справі. Допоможіть розібратися чи порушили щось стоматологи? Якщо так то по яким статям і що порушили?

13.08.2020 13:59 1600

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Треба розуміти, який саме злочин директор вбачає в діях лікарів-стоматологів та на які статті КК посилається.

Ви вказуєте, що бухгалтера не було з початку року та ніхто цим не займався. В такому випадку мала бути особа, яка тимчасово виконувала такі обов’язки та вела бухоблік, потрібно бачити посадову інструкцію цієї особи та розуміти перелік її зобов’язань. Так, згідно з  Закону № 996 відповідальним за організацію бухгалтерського обліку, фіксацію фактів усіх проведених господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого строку на підприємстві є його керівник, який здійснює керівництво відповідно до законодавства та установчих документів.

Якщо стоматолог бере готівку то і має надати квитанцію про сплату, тобто має бути каса, один момент коли лікар допомагає літній людині розібратися зі сплатою, інший коли бере готівку і сплачує за цю людину самостійно, без будь яких документів, щоб підтверджували такі фактичні витрати, а зовсім інший, коли лікар бере кошти у пацієнта та  розпоряджається ними на власний розсуд, в такому випадку, згідно ст. 191 КК привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, - карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram