Чи має право ВНЗ не видати диплом студентці-медику, що не перебуває на військовому обліку?

ВНЗ збирає персональні дані студенток-випускниць 2024 (медичної спеціальності) задля оформлення їх на військовий облік. Якщо не надавати цю інформацію, чи має студентка право отримати диплом лікаря?

29.02.2024 18:43 295

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 735

Вітаю!

1.

ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК:

Збір таких персональних даних відповідає Законодавству України. 

Законодавство не розрізняє військовозобов'язаних чоловіків та жінок. Жінки, які перебувають на військовому обліку та можуть бути призвані на військову службу, виконують військовий обов’язок на однакових засадах із чоловіками.

Із 01.10.2023 року на військовий облік забовязані встати всі жінки-медики. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Військовий облік жінок 2023 регулюється наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35.

У п. 1 п. 3 наказу Міноборони України від 07.02.2022 р. № 35 прописано, що Головнокомандувач Збройних сил України повинен забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних з 01.10.2023 року. 

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Для постановки на військовий облік жінки необхідно подати наступні документи:

- заява про взяття на облік;

- паспорт або ID-картка;

- ідентифікаційний номер;

- документ про здобуття спеціальності/професії;

- довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;

- свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;

- свідоцтво про шлюб;

- фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов'язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність - жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов'язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов'язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Видаватимуть тимчасові посвідчення військовозобов'язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень - 30 діб.

Далі жінки в семиденний строк із дня отримання таких посвідчень повинні прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання і стати на військовий облік.

За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1700 грн) згідно ст. 210 КУпАП.

2.

ОТРИМАННЯ ДИПЛОМУ:

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ДИПЛОМУ ВИЗНАЧАЄ КЕРІВНИК ЗАКЛАДУ ОСВІТИ. 

ПОРЯДОК
замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0494-15#Text

8. Видача документів про вищу освіту (дублікатів документів) здійснюється на підставі наказу керівника закладу освіти та засвідчується в журналі реєстрації виданих документів про вищу освіту підписами як особи, яка видала такий документ, так і особи, яка його отримала. Відповідальна особа закладу освіти вносить до ЄДЕБО інформацію про видачу документа про вищу освіту протягом п’яти робочих днів від дати його видачі, що вказана в документі про вищу освіту. У разі невидачі документа в указану вище дату з незалежних від закладу освіти причин, інформація про видачу документа про освіту вноситься в ЄДЕБО відповідальною особою закладу освіти протягом п’яти робочих днів від дати його фактичної видачі.

хххххххх

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДИПЛОМУ ВАМ НЕОБХІДНО БУДЕ НАДАТИ ОБХІДНИЙ ЛИСТ.

Обхідний лист - це документ внутрішньої діяльності ВНЗ в якому відображається заборгованість перед університетом, матеріальні та нематеріальні цінності та грошові кошти. Тому типова форма обхідного листа, порядок його заповнення законодавчо не встановлені. Кожний ВНЗ встановлює власну форму, що дає змогу отримати диплом. Порядок заповнення листа, права та обов'язки студента та ВНЗ встановлюються внутрішніми нормативними документами.

Ви можете отримати диплом і без підпису обхідного листка з військомату, бо ці два документи не повязані між собою. Диплом видається після успішного закінчення навчання у відповаідному закладі і повязан з реалізацією права на освіту. А обхідний лист з військомату - це виконання військового обовязку у запасі (облік - це складова частина військового обовязку) і повязана з виконанням почесного обовязку з захисту Вітчизни. Отож, ви можете через суд отримати диплом,

АЛЕ УНИКНУТИ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram