Звільнення вагітної працівниці, яка тимчасово працює на місці декретниці

Цікавить таке питання: В державній установі  працівниця №1 пішла в декрет, на її місце взяли на період декрету іншу працівницю №2. На даний час  працівниця №2 теж вагітна, і вже прийшов термін виходити на роботу працівниці №1, але вона теж вагітна і буде йти в декрет. Чи має право установа звільнити працівницю №2, щоб на декретне місце працівниці №1 взяти нову людину на роботу на період декрету працівниці №1?

18.08.2020 09:13 1523

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно Вашого питання повідомляємо наступне

Працівниця №2 працює за строковим трудовим договором, укладеним на період перебування у відпустці по догляду за дитиною основного працівника, тобто  працівниці №1.

Строк дії строкового договору до моменту виходу працівниці №1.

Після закінчення дії строкового трудового договору працівника необхідно звільнити на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

Причому,  якщо працівниця 2  була прийнята за строковим договором на період перебування основної працівниці у відпустці по догляду за дитиною, то звільнити її необхідно на день раніше виходу основної працівниці з такої відпустки. Наприклад, співробітниця повинна вийти з відпустки по догляду за дитиною 20.08.20 р, тоді тимчасового співробітника необхідно звільнити 19.08.20 р.  Якщо цього не зробити, строковий трудовий договір перетворюється в безстроковий трудовий договір і звільнити співробітника згідно п. 2 ст. 36 КЗпП пізніше дня закінчення його трудового договору - вже не можна.

Однак в вашому випадку просто звільнити вагітну співробітницю теж не можна. Адже згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнити після закінчення строкового трудового договору вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років), одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитину з інвалідністю роботодавець може тільки за умови обов`язкового працевлаштування цих осіб.

Вагітну жінку (прац.№2) можна працевлаштувати: на цьому ж підприємстві чи на іншому підприємстві. Причому працевлаштувати жінку на цьому або іншому підприємстві можна тільки по її спеціальності (Лист Мінсоцполітики від 15.04.11 р № 3961/0 / 14-11 / 10). У цьому ж листі Мінсоцполітики також зазначає, що розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням - не допускається. На час працевлаштування за робітницею зберігається середня зарплата, але на період не більше трьох місяців з дня закінчення терміну дії трудового договору.

Таким чином, роботодавець зобов`язаний працевлаштувати вагітну співробітницю №2 після закінчення її трудового договору, так як трудовим законодавством заборонено звільняти вагітних жінок без подальшого працевлаштування, тобто після закінчення строкового трудового договору роботодавець не має права звільняти вагітну співробітницю №2. Він зобов`язаний її працевлаштувати (на цьому або іншому підприємстві) і тільки тоді може припинити з нею трудові відносини на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. На період працевлаштування такої працівниці за нею зберігається середня зарплата з дня закінчення строкового трудового договору і до дня працевлаштування, але не більше 3 місяців.

Що стосується працівниці №1. Після оформлення нового декрета, на її місце можна взяти іншу людину, навіть працівницю №2, при укладанні нового строкового договору або взяти зовсім іншу людину.

Якщо у Вас залишилися додаткові питання - звертайтесь 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram