Переведення директора на 0,5 ставки

Директор має намір перейти на інше підприємство, яке в подальшому буде його основним місцем роботи, на поточному місці роботи має намір лишитися на 0,5 ставки (займає позицію Директора, а підпорядковується загальному збору учасників товариства). Як правильно оформити переведення?

Дякую.

28.08.2020 09:36 7071

Консультація виконавця

7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 26
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

У випадку необхідності зміни трудових відносин з директором з основного місця роботи на роботу за сумісництвом (та навпаки) Мінсоцполітики рекомендує звільнити працівника та прийняти на роботу за новим трудовим договором (контрактом) (листи  від 22.06.2012 р. № 93/06/187-12, від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16, від 18.10.2017 р. № 446/0/22-17/134).


Однак, звільнення директора с основного місця роботи та прийняття на таку ж посаду за сумісництвом тягне за собою необхідність подання повідомлення про прийняття директора на роботу, анулювання та отримання електронного підпису, навіть формального сповіщення держреєстратора та подачі форм 1-ОПП, тому, що директор «хоч одну секунду» не був директором.


Тому ми придержуємося думки, що таку зміну трудових відносин можна та законно провести без звільнення директора зі зворотним прийомом. Також таку зміну трудових відносин не можна вважати переведенням згідно зі статтею 32 Кодексу України законів про працю, так як в неї ідеться про переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, а також про переведення на роботу на інше підприємство, до установи, організації або в іншу місцевість, а в ситуації, що розглядається, робота залишається колишньою, а змінюється лише статус місця роботи (із сумісництва на основне).


Враховуючи вищенаведене, рекомендуємо внести зміни до трудового договору (контракту) з директором про відповідні зміни, не розриваючи його, на підставі заяви директора загальним зборам учасників товариства (тобто необхідно провести позачергові збори учасників товариства для розгляду заяви директора, ухвалення змін до контракту, уповноваження підписанту від імені загальних зборів змін до контракту).


Запис відомостей про роботу за сумісництвом виконується за бажанням працівника власником чи уповноваженим ним органом за основним місцем роботи. Роботу за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, у трудовій книжці вказують окремим рядком (абз. 17 п. 2.14 Інструкції № 58). У зв’язку з цим в трудовій книжці директора  новий спочатку вноситься  запис  про переукладання трудового договору про роботу за основним місцем роботи на трудовий договір про роботу за сумісництвом, а наступним рядком — про роботу за сумісництвом.


У формі 1-ДФ такі зміни взагалі не найдуть відображення


У Звіті з ЄСВ на таку застраховану особу робиться 2 записи в таблиці 5 додатка 4 (Звіт із ЄСВ):


у першому зазначається дата закінчення роботи за основним місцем роботи;


у другому — дата початку роботи за сумісництвом;


із відповідною категорією особи в графі 7 «категорія особи» (1 — наймані працівники з трудовою книжкою, 2 — наймані працівники (без трудової книжки)).


Згідно з п. 9 р. IV Порядку № 435, щодо однієї застрахованої особи допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4. Зазначена таблиця містить реквізит 22 «Ознака наявності трудової книжки (1 — так, 0 — ні)», у цьому реквізиті заповнюється значення «1», якщо особа працює на підставі укладеного трудового договору з оформленням трудової книжки та із занесенням до неї запису про працевлаштування, або значення «0» — якщо особа працює за сумісництвом.


Тому в разі зміни основне місце роботи на сумісництво без припинення трудових відносин протягом звітного періоду для такого працівника в таблиці 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ) необхідно заповнювати два рядки. У кожному з них слід окремо зазначати заробітну плату й нарахований єдиний внесок як для основного працівника та як для сумісника (зазначивши в графі 22 відповідну «ознаку наявності трудової книжки»). У графі 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» указується інформація про кількість календарних днів трудових відносин у звітному місяці лише в одному рядку, де відображено дані про суми нарахованої зарплати за основним місцем роботи.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram