Призначення вчителем посадової особи місцевого самоврядування

Яким чином призначити викладати години предмету вчителем який перейшов на службу в ОМС за конкурсом(так як він має право на викладацьку діяльність). Призначати його у школі сумісником? Або як іншим чином призначити його на викладання даних годин(6 год)?

04.01.2021 23:18 1076

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Доброго дня!



Відповідно до статті 25 Закону України “Про запобігання корупції” посадовим особам місцевого самоврядування заборонено займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.



Так, закон дозволяє посадовим особам місцевого самоврядування займатися викладацькою діяльністю.



Закони та підзаконні акти України не містять обмежень для посадових осіб місцевого самоврядування у реалізації здійснення ними свого права на викладацьку діяльність, тобто відсутні обмеження щодо кількості годин роботи, порядку оформлення викладачем, дозволу керівників за основним місцем роботи тощо.



Умови роботи сумісництвом на законодавчому рівні визначені тільки для працівників державних підприємств/установ/організацій. 


Тому можливим є варіант, що Ваша місцева рада визначила питання сумісництва своїх посадових осіб відповідним рішенням. 



Відповідно до пункту 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.1993 р. № 43, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах  трудового договору у вільний від основної роботи час.


Згідно з пунктом 3 додатка до вищезазначеного Положення педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік не є сумісництвом. 


Згідно з пунктом 12 вказаного додатка виконання такої роботи допускається  в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати. 



Частим є застосування вказаного Положення за аналогією до посадових осіб місцевого самоврядування. 



При цьому, педагогічна робота, що перевищує вказаний вище обсяг у 240 годин/рік, у будь-якому випадку має виконуватися на умовах сумісництва, що вимагає укладення особою, яка виконує таку роботу, відповідного трудового договору з навчальним закладом.



Тобто, якщо посадова особа ОМС має на меті працювати викладачем більше 240 годин на рік, можливим і доречним є оформлення її на роботу за сумісництвом на підставі трудового договору з визначенням кількості годин роботи та порядку оплати праці.



З повагою


Адвокат Альона Степанишина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram