Звільняють з роботи

Добрий день. Таке питання: начальник сказав, що звільняє мене тому, що потрібно скорочувати персонал та не взмозі виплачувати заробітну плату. До цього два місяця писав заяву на відпустку за власним рахунком. Гадав, що звільнять згідно зі статтею 41.2, а звільняют по згоді сторін.
Такі питання:
1. Чи правомірні дії ?
2. Що робити у цьому випадку? Якщо не хочу звільнятись?
3. Який срок виплат на біржі по цим статтям ?

27.05.2022 14:04 902

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

  1. Чи правомірні дії?

Відповідно до ст.43 Конституції України «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення».

Так, з боку роботодавця є порушення. Не можна примушувати працівника звільнятись за згодою сторін, якщо дійсна причина – скорочення штату та не має можливості сплачувати заробітну плату. Тим паче, що працівник не хоче звільнятись.

Дії роботодавця є протиправними та не відповідають Конституції України.

Відповідно до п.1 ч.40 Кодексу законів про працю України «Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників».

Відповідно до ст.44 Кодексу законів про працю України «При припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку».

Таким чином, при звільненні працівника на підставі п.1 ст.40 КзПП України роботодавець зобов‘язаний виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

При звільненні на підставі п.1 ст.36 КзПП України (за згодою сторін) вихідна допомога працівнику не передбачена.

  1. Що робити у цьому випадку? Якщо не хочу звільнятись?

Є два варіанта.

  1. Написати скаргу до Держпраці (за місцем роботи), щодо примушування роботодавцем до звільнення працівника на підставі п.1 чт.36 КзПП України (за згодою сторін) та просити вжити заходів, щодо захисту ваших прав, як працівника.
  2. Написати заяву до роботодавця про зупинення дії трудового договору.

Відповідно до ст. 13 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

«1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

  1. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.
  2. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України».

Даним законом не передбачена згода роботодавця про зупинення договору. Достатньо повідомити роботодавця про зупинення будь-яким доступним способом. Бажано або наручно вручити та отримати відмітку про вручення або відправити поштою цінним з вкладенням опису.

В даному випадку за Вами залишається робоче місце і роботодавець не зможе Вас звільнити.

  1. Який срок виплат на біржі по цим статтям?

 21 квітня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану" (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2220-IX#Text).

Згідно даного закону допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі (до отримання всіх необхідних відомостей), встановленому законодавством на випадок безробіття, а загальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів. Після надходження необхідних відомостей тривалість виплати допомоги по безробіттю та її розмір переглядається відповідно до законодавства.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram