Як сплачувати штрафи за порушення ПДР правильно

Стаття висвічує наслідки вчиненої з помилкою сплати штрафу за порушення Правил дорожнього руху та визначає способи оплати, які максимально унеможливлюють вчинення помилок.

15.09.2020 13:14 1569

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Майже кожен водій зіштовхується з необхідністю сплати штрафів за порушення Правил дорожнього руху. Втім, не всі замислюються над тим, до яких наслідків призводить сплата штрафу, вчинена з помилкою.

Такою помилкою найчастіше є незазначення номеру постанови про накладення штрафу або номеру виконавчого провадження у призначенні платежу. У таких випадках кошти хоча й потрапляють до державного бюджету, однак, не використовуються для погашення штрафу особи, яка сплатила його, і залишаються “замороженими”. Як наслідок, такий штраф розцінюється державними органами як несплачений.

При цьому особа нічого не підозрює, будучи повністю впевненою, що виконала свій “громадський обов`язок” і сплатила штраф своєчасно. У цей час, строк, встановлений чинним законодавством для сплати штрафу, поступово спливає.

Наслідком такої помилки стане подвоєння розміру штрафу та надсилання постанови про накладення штрафу для примусового виконання у відповідний відділ державної виконавчої служби. У межах виконавчого провадження до подвійного розміру штрафу додаються суми виконавчого збору та інших витрат виконавчого провадження. Крім того, може бути накладений арешт на банківські рахунки та майно, а також застосовані інші заходи примусового виконання постанови.

Для виправлення ситуації особі, на яку було накладено штраф, доведеться звертатися до органів МВС та органів Казначейства відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 р. № 787, або вже й до державної виконавчої служби в рамках відкритого виконавчого провадження.

Враховуючи зазначене, пропонуємо варіанти, які дозволять сплачувати штрафи за порушення ПДР правильно, тобто в такі способи, коли кошти будуть зараховані саме на погашення визначеного штрафу особи.

Спосіб № 1. Через касу банку або самостійно через систему інтернет-банкінгу / мобільний додаток банку з обов`язковим зазначенням номеру постанови про накладення штрафу. Обираючи цей варіант, слід бути уважним та перевіряти правильність реквізитів, даних платника та призначення платежу, навіть якщо квитанцію формував касир банку.

Спосіб № 2. Через електронний кабінет водія (https://e-driver.hsc.gov.ua/), в якому можна як перевірити наявність штрафів за порушення ПДР, так і сплатити їх. Для входу в кабінет потрібно авторизуватися через електронний підпис / BankID / MobileID.

Спосіб № 3. Через https://opendatabot.ua/, за допомогою якого можна не тільки сплатити штраф, а й безкоштовно підписатися та отримувати щотижня сповіщення про нові штрафи за порушення ПДР. Для цього потрібно ввести податковий номер та номер авто. Це найбільш простий спосіб, оскільки не потрібно авторизуватися або перевіряти призначення платежу. Крім того, штраф у боті сплачується з одночасним повідомленням МВС про факт оплати, що прискорює його погашення.

Таким чином, задля належної сплати штрафів за порушення ПДР та мінімізації спорів з державними органами, обов`язковим є приділення достатньої уваги способу та формі оплати такого штрафу.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram