Чи є право для відстрочки від армії як єдиний годувальник і які документи потрібні?

Доброго дня, мене звати Віталій мені 23 і я призовник, 09.09 я приїхав з Польщі, 25.09 мені прийшла військова повістка (кур`єр передав лист сестрі ) в якій сказано, що я маю зявитися 01.10. в військомат. Виріс без батька та проживаю з сім`єю:

Мама- пенсіонер 53 роки

Сестра - 27років ( з народження інвалід 1 группи)

Сестра - 19років ( в липні перевелася на заочне навчання, не працює)

Я вже довгий час важко працюю щоб забезпечувати родину і не завжди справляюся, тому їзджу в Польщу на сезонні роботи де я оіфіційно працю і усі гроші йдуть в сім`ю.

Питання:

- Чи потрібно туди їхати якщо повістка залишена в дверях?

- Чи маю я право «Єдиного годувальника» якщо я утримую сім`ю, але не встиг влаштуватися на офіційну роботу і немаю довідки про доходи, є тільки польські документи. І чи може сестра бути годувальником так як вона перевелася з денного на заочне, але не працює і я не маю на неї впливу також сестра не приписана, так як будинкову книгу вкрали. Чи можна на комісії сказати, що вона з нами не живе, або сказати правду що я пашу як кінь оплачуюю їі навчання в інституті, а вона сидить в дома на шиї. Сестра-інвалід потребує постійного нагляду, планую оформити на себе опікунство, але зараз не встигну Я не боюся армії, я би там сидів на шиї держави) А от за родину дуже страшно, я з усіх сил стараюся щоб зробити хороші умови в дома для сім`ї.

Будь-даска допоможіть та проконсультуйте.

Закон читав, але найбільше турбує, що сестра на заочному і їй вже 19

29.09.2020 16:43 6109

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


У Вас є підстави на отримання відстрочки від призову на строкову службу в армії у зв'язку із сімейними обставинами на підставі  п. 2 ч.2 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":


Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:


2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати.


Тобто,  цією підставою Ви можете отримати відстрочку  у зв'язку з тим, що Ви маєте  сестру з обмеженими можливостямі ( непрацездатну). 


Оскільки сестра не працює, Ви є єдиним годувальником в сім'ї. Але для цього сестрі необхідно стати на облік в центр зайнятості як безробітня.


Для того, щоб отримати відстрочку, необхідно звернутися до військомату, пройти ВЛК (медичну комісію) та подати заяву з проханням надати відстрочку з зазначенням підстав та надати документи на підтвердження викладених в заяві підстав: довідку з МСЕК про інвалідність сестри, довідку другої сестри з центра зайнятості про те, що вона перебуває на обліку як безробітня. 


Але є питання щодо необхідності з'явитися в військомат за повісткою. Якщо сестра не розписувалася за отримання повістки, вона не може вважатися такою, що вручена адресату.


У мене ще є питання, які ми можемо з'ясувати в телефоному режимі. Я вам зателефоную.


З повагою,


Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram