Солідарний борг комунальних платежів на 2-і особи, але в квартирі прописані 7-м осіб

В не приватизованій квартирі багатоквартирного будинку прописані сім чоловік, частина з яких відмовляється від сплати будь-яких комунальних платежів. Нещодавно від виконавчої служби прийшов позов, згідно якого накладено арешт та виставлено рахунок боргу солідарно лише на двох, з сіми прописаних, людей. Будь-які переговори з проживаючими не привели до порозуміння. У звʼязку з чим є кілька питань:

Яким чином і чи можна оскаржити позов та перерахувати його на всіх прописаних, щоб кожен платив окремо (не солідарно)?

Чи можливо після сплати солідарного боргу, подати зустрічний позов для стягнення частини заборгованості з інших прописаних? (якщо це можливо, тоді який буде процес, які документи необхідні та куди з ними звертатись?)

Яким чином можна запобігти подальшим "стражданням" (позовам, блокуванням, тощо.) проживаючих в квартирі якщо хтось з мешканців відмовляється від сплати комунальних платежів?

30.09.2020 16:48 1729

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашої ситуації повідомляємо наступне

Якщо квартира не приватизована, то вона не перебуває у власності громадян, а знаходиться у власності територіальної громади, тобто органу місцевого самоврядування.

У такої квартири повинен бути відповідальний квартиронаймач. У Вашому випадку, наскільки можна припустити із питання, два наймача. Далі важливий момент щодо договору найму житлового приміщення та ордеру на житло. Якщо договір укладено з двома особами, то вони і є відповідальними за сплату комунальних послуг. Це стосується також ордеру на квартиру - на скількох осіб він був виданий. Оскільки може бути один чи два наймача, а інші особи лише є користувачами житлового приміщення. 

Не завадило б бачити рішення суду або знати номер справи, щоб більш детально ознайомитись із позицією суда.

Що стосується оскарження: рішення суду можна оскаржити протягом 30 днів з моменту проголошення. Якщо це було заочне рішення, тобто без участі сторін, то 30 днів з моменту отримання копії рішення суду. 

Виконавча служба вже займається примусовим виконанням рішення суду, яке набуло законної сили. Отже, треба знати усі обставини справи - як відбувався суд.

Що стосується зустрічного позову, то в даному випадку, враховуючи, що рішення суду вже знаходиться на виконанні у вик.службі, це неможливо. Це можна зробити окремим позовом.

Позовні вимоги будуть про визначення порядку користування спільною квартирою та відкриття окремих особових рахунків по комунальним платежам, тобто розподіл особових рахунків на усіх прописаних.

У вашому випадку, як вже зазначили, спочатку потрібно розібратися з рішенням суду, як саме відбувався процес.

Тобто, якщо це було заочне рішення суду і Вам стало це відомо нещодавно, то можна спробувати скасувати цє рішення та вже в процесі заявити зустрічний позов. 

Запобігти у подальшому тільки розділом особових рахунків. З кожного прописаного будуть стягуватись кошти відокремлено від інших.

Питання розподілу особових рахунків можна вирішити як в добровільному, так і в судовому порядку. 

В добровільному порядку зі згоди усіх мешканців. Необхідні документи: Паспорта, Заява мешканців, План квартири, Копія особового рахунку. 

Але коли хтось  не згоден ділити рахунок, то до суду подається позовна заява.

Після того, як буде ухвалено рішення суду, за кожним мешканцем буде закріплена окрема кімната, при цьому місця загального користування не підлягають поділу, ними можуть користуватися всі мешканці квартири, та  рахунок буде  розділений.

Таким чином, перевагою поділу рахунків є те, що не потрібно буде оплачувати всю квартиру, а тільки її частину.

Якщо у Вас є додаткові питання чи уточнення - звертайтесь. Написати можна у коментарях Якщо Ви доповнити своє питання (номер справи та ті моменти, які невідомі), додатково надамо уточнення до консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram