Як можно скасувати договір дарування квартири, якщо обдаровуваний закордоном

Мій рідний брат на почату 2000 року отримав по договору дарування квартиру від батька. 2013 року брат вирішує залишити Україну на дуже довгий час. З 2020 року в квартирі я живу за усною домовленістю з братом.

Зараз наше спільне рішення у родині – повернути квартиру у властність батька. Через ситуацію в Україні брат не хоче повертатись та займатися документами, а отже, потрібно знайти альтернативне рішення. Або відкликати дарчу (будь-яка причина із доступних підійде) або йому оформлювати доручення в закордонному консульстві з подальшим оформленням угоди, яка поверне квартиру у властність батька.

У відповіді прошу описати покрокову інструкцію дій у разі відкликання / оскарження дарчої (якщо це ще можливо) та у разі дій через консульство/посольство закордоном (чи потрібно нам удвох туди їхати - зараз це проблема). У пріоритеті найпростіший варіант, який дозволить скасувати стару угоду дарування та повернути ії у властність батька. Навіть якщо потрібно йти в суд.

Уточненя, які можут допомогти:
- брат у Криму, найближче українське консульство - Грузія, Туреччина
- брат отримав ВНЖ в рф в 2013
- на момент укладання договору дарування менi було менше 18 рокiв
- нас двое синiв у сiмʼї, зараз обидва у шлюбі
- на момент укладання договору дарування брат був холостий - зараз у шлюбі з громадянкою рф

03.07.2022 20:26 1273

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Варіант з "відкликанням " дарчої абсолютно  безперспективна справа з наступних причин:

1. Такі справи вирішуються в судовому порядку.  Сроки позовної давності: 1 рік (ст. 728 Цивільного кодексу). Але не в цьому навіть проблема, адже перебіг строків позовної давності починаєтся з дати коли особа дізналася про порушення прав та законних інтересів . Важлива підстава для оскарження договору дарування.

2. Підстави оскарження договору дарування (ст. 727 Цивільного кодесу:

-обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;

- якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;

-якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

Тобто, для того щоб обдарований повернув майно дарувальнику в судовому порядку має бути підстава для цього, підтверджена доказами,  просто так суд не задовольнить таку позовну заяву дарувальника. Якщо немає підстав для розірвання договору дарування, суд залишить такий позов без задоволення. Ви програєте тільки час та гроші.

3. Сроки розгляду справи. В мирний час  цивільні справи розглядалися роками, через завантаженість суддів. В воєнний час взагалі проблема з роглядом судових справ, тому якщо Ви готові судитися 3 роки (якщо не більше), з перспективою отримати бажаний результат на рівні 0, то можете спробувати. Але не рекомендую.

Крім того, звертаю увагу. Що судитися фінансово теж дорого.  При поданні позовної заяви, Ви маєте сплатити судовий збір у розмірі 1% від вартості  позовних (майнових) вимог. В Вашому випадку, це 1% від оціночної вартості спірного майна. А для цього потрібно робити оцінку цього майна, це  також додаткові кошти. Плюс, послуги адвоката для представнитства Ваших інтересів в суді. 

Якщо Ви вирішили повернути квартиру у власність батькові, найпростіший та найдешевший шлях - подарувати квартиру батьку шляхом укладення договору дарування у нотаріуса, який за один день посвідчить договір та проведе реєстрацію права власності в реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Для цього, братові не обов'язково фізично бути присутнім у нотаріса. Достатьно оформити на довірену особу (можна на юриста якому довіряєте, або на родича) довіренність, який від імені брата буде укладати договір у нотаріуса. Довіреність на уладання угоди брат може зробити за межами України в будь-якій дипломатичній установі України за кордоном (посольстві/консульстві), потім довіренність передати цій особі який буде виступати від імені дарувальника у нотаріуса та підписувати угоду. 

Щодо обставин, що ви зазначили:

 - брат у Криму, найближче українське консульство - Грузія, Туреччина 
- брат отримав ВНЖ в рф в 2013
- на момент укладання договору дарування менi було менше 18 рокiв
- нас двое синiв у сiмʼї, зараз обидва у шлюбі
- на момент укладання договору дарування брат був холостий - зараз у шлюбі з громадянкою рф

Ніяким чином не впливають на оформлення договору дарування. Єдине, брат має виїхати в Грузію або Туреччину для оформлення довіреності.

Отриманий внж в  рф,  шлюб не впливає на законність укладення угоди. Дозвіл дружини на відчуження майна не потрібен, адже дароване майно вважається особистою власністю подружжя, тому її інтереси ніяким чином не зачіпаються.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram