Як реалізувати право на звільнення від призову у ЗСУ?

Ситуація наступна: Сину принесли повістку. Медкомісію вже майже пройшов. Але з`ясувалось, що він має право на звільнення від призову (ст. 18) Так як його батько отримав інвалідність під час проходження служби. Потрібно знати наступне: який наш порядок дій, щоб скористатись цим правом? Які документи потрібні, і чи є ймовірність, що нам відмовлять, так як вже є повістка, і пройдена медкомісія, і назначена дата коли потрібно зіявитись у військомат для відправки. І ще є нюанс - у батька група інвалідності пов`язана з психіатрією, и через це ми, нажаль,  не маємо змоги звернутись по допомогу до нього особисто. Чи може син, або я (колишня дружина) зібрати потрібний пакет документів без його допомоги?

03.10.2020 19:27 1604

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Так, Ваш син має право на звільнення від призову на піставі абз. 4 ч.1 ст.18 ЗУ"Про військовий обов`язок і військову службу", згідно до якої, від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби або зборів військовозобов`язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати.

Для використання цієї  підстави для звільнення від строкової служби, Ваш син має подати заяву до військомату із детальним зазначенням підств, вказавши дані свого батька : ПІБ, дата та місце народження, місце служби та при яких обставинах він отримав інвалідність в наслідок проходження ним військової служби.

Що стосується доведення фактів, вказаних в заяві про використання права на звільнення.

ЗУ "Про військовий обов`язок і військову службу", не містить вимог щодо обов`язкового подання доказів на підтвердження права на звільнення від служби в армії,  а також переліку документів які надаються призовниками на підтвердження права на звільнення.

Разом з тим, для посилення шансів отримати звільнення від служби, все ж таки рекомендую підтвердити будь-якими доказами  свого права до військомату. 

Так, Факт встановлення інвалідності батьком під час проходження ним військьвої служби може бути підтверджений довідкою МСЕК про встановлення інвалідності внаслідок проходження служби, яка надається на підставі документів, виданих військово-лікувальними закладами, а також інших документів, що підтверджують факт отримання поранення (захворювання) згідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1317, зокрема копії свідоцтва про хворобу виданого військово-лікувальним закладом або районним військовим комісаріатом.

Отримати від МСЕК копію довідки (яка надавалась батькові) або іншу інфомацію можливо тільки довіреній особі або опікуну, якщо особа не може самостійно отримати довідку з підстав  недієздності. 

Але, вказані дані та документи обов`язково мають бути  в особовій справі в військоматі, на обліку якого перебував батько сина. Тому, звертайтеся одразу до військомату, в якому батько перебував на обліку із запитом про надання інформації та документів з особової справи щодо отримання інвалідності батьком під час проходження ним служби. Крім того, син вже зараз ( та без документів батька) може подавати заяву  про звільнення від строкової служби, військомат цю інформацію все одно буде перевіряти, адже всі дані про батька зберігаються у них. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання або необхідна допомога, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram