Звільнення інваліда

Чи можна звільнити інваліда з займаної посади по скороченню? Або перевести на нище займану без його згоди.

28.10.2020 16:17 995

Консультація виконавця

Доброго вечора!


Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.


Відповідно до статті 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. Так, якщо на підприємстві відбувається скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, то переважне право на залишення мають ЛИШЕ ті працівники, інвалідність яких настала на цьому ж підприємстві як трудове каліцтво або професійне захворювання. У всіх інших випадках скорочення осіб з інвалідністю може вважатися правомірним.


Що ж стосується питання переведення без Вашої згоди на нижчу посаду, то згідно частини першої статті 32 КЗпП України переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві чи установі допускається тільки за згодою працівника. Роботодавець відповідно до статті 33 КЗпП має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижче середнього заробітку за попередньою роботою.


Водночас Закон  України  "Про  основи  соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" покладає  на  роботодавців  певні обов'язки. Зокрема,  стаття 17 передбачає, що відмова в укладенні  трудового  договору  або  в   просуванні   по   службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення інваліда на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за   винятком   випадків, коли  за  висновком  медико-соціальної експертизи стан його здоров'я  перешкоджає  виконанню  професійних обов'язків,  загрожує  здоров'ю  і  безпеці праці інших осіб,  або продовження трудової діяльності чи зміна її  характеру  та  обсягу загрожує погіршенню здоров'я інваліда. Отже, керівництво зможе перевести на іншу (нижчу) вакантну посаду без Вашої згоди лише в одному із зазначених вище випадку.


В тому разі, якщо все ж таки керівництво прийме рішення без Вашої згоди про переведення, то при ознайомлені Вас з наказом про таке переведення Ви маєте зробити напис «З наказом ознайомлений, з переведенням не згоден». Це важливо. Крім того, застерігаю Вас, щоб жодних заяв, навіть під тиском певних осіб про згоду на переведення не підписувати, оскільки потім, якщо справа дійде до суду, то буде досить важко доказати, що Вас змушували підписати наказ або написати добровільно заяву про переведення.


Також, в разі, якщо з зазначених підстав керівництво прийме рішення Вас звільнити, то для того щоб оскаржити це рішення, Ви можете звернутись до суду із позовною заявою про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді та зобов`язання вчинити певні дії.


Додатково повідомляю, що згідно із пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі, зокрема, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.


 


В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com


Будьте здорові! Хай щастить!


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram