Оплата праці педагога за сумісництвом

Доброго вечора. З 1 вересня я працюю за сумісництвом вчителем початкових класів з тижневим навантаженням 7 год (основна робота - вихователь ЗДО на 0.9 ставки). Мені нараховують погодинну оплату за відпрацьовані години, осінні, зимові та весняні канікули, державні свята до початку війни не оплачувались. Чи правильно це? Від кого це залежить : від директора чи бухгалтера?

30.06.2022 21:26 880

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про освіту» держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. Ст. 26 згаданого закону визначено, що керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти. Повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника закладу освіти визначаються законом та установчими документами закладу освіти. Статею 60 Закону також передбачений порядок оплати праці педагогічних працівників. 

Згідно до Інструкції МОН №102  Про затвердження Інструкції про ... | від 15.04.1993 № 102 (rada.gov.ua)

Ставки заробітної плати й посадові оклади педагогічних працівників встановлюються керівниками закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

Тож, відповідальність за нараховану та виплачну заробітну плату педагогічному працівнику несе безпосередньо керівник закладу освіти (школи).

Щодо оплати праці в святкові дні.

Згідно до ст. 19 ЗУ "Про оплату праці", працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Що стосується оплати з нагоди державних та професійних свят керівниками закладів, що фінансуються з державного бюджету може призначатися преміювання (згідно до  затвердженного керівництвом закладу Положення про преміювання). Тобто, як призначати, так і скасовувати такі преміювання може особисто керівництво закладу в межах фонду оплати праці. Тож, якщо Вам припинили оплату в святкові дні, то це було рішення беспосереднього керівництва закладу. 

 Мінсоцполітики в своєму   листі від 12.04.2018 р. № 635/0/102-18/281  роз'яснили, що конкретні умови преміювання повинні зазначатися в положенні про преміювання. Положенням може бути передбачено преміювання, в тому числі з нагоди державних та професійних свят, ювілейних дат. Кількість премій та їх розмір законодавством не обмежено, єдина умова — преміювання відбувається в межах коштів на оплату праці.

На практиці, керівникі закладів освіти такі рішення (про оплату премій в святкові дні або скасування таких виплат) приймають на підставі рекомендацій засновників закладів освіти, оскільки такі заклади є коммунальними, то такі рішення  за керівників закладів приймає департаменти освіти які підпорядковуються міським радам (які є заснованиками закладів освіти) (  в народі їх називають "гороно"), керівник закладу дотримується цих рекомендацій департаменту освіти. А бухгалтер  лише виконує розпорядження керівництва, до нього жодних претензій. 

При цьому, Ви маєте право на інформацію стосовно виплат заробітної плати, тарифікації, преміювання тощо, в цьому немає нічого поганого, якщо Ви звернетесь із відповідним письмовим запитом до керівництва про надання інформації, вони зобов'язані Вам роз'яснити про порядок виплати заробітної плати, доплат, премій тощо.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram