Аварійний балкон та наслідки

Добрий день. Є балкон в аварійному стані, звернулися до голови ОСББ з заявою, в якій зазначили, що згідно ч.2 ст.382 ЦКУ такі несуче-огороджувальні конструкції як балкон, перебувають у сумісній власності, просили зробити ремонт. Відповіли нам, що балкон - то частина квартири, і ми самостійно маємо його ремонтувати. Ще не дозволяють демонтувати огорожі балкому, які є в вигляді бетонної плити, тому що це змінить фасад. Але саме ця плита тріснула, прогнила  і потребує демонтажу,  бо є ризик, що обвалиться вниз на перехожих. Як мені далі діяти в межах закону? Хто буде відповідати, якщо балкон таки впаде? Дякую.

31.10.2020 23:31 3124

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
718 відгуків (717 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Так, Ви правильно вказали  частину 2 ст. 382 ЦКУ  згідно до якої спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку.


Згідно до вказаної статті,  Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення.


Але, ви є балкон, який прилягає до квартири житлового будинку, який користується та обслуговується особисто власником цієї квартири, не є приміщенням загального користування.


Разом з тим, згідно Додатку Б до Державних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005, Балкон - виступаюча з площини стіни фасаду обгороджена площадка, що служить для відпочинку влітку.


Згідно до ДК 018-2000,   Будівлі - це споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення,  призначені для проживання або перебування людей.


Тобто, балкон можна віднести до несуче-огороджувальної конструкції будинку, виступаючою з площини стіни фасаду будинку. Тобто , балкон- це частина фасаду будинку, та якщо це частина фасаду будинку-то є спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку. 


Тому, у зверненнях до ОСББ вказуйте про те, що балкон є частиною фасаду будинку.


Якщо розглядати балкон саме як частину фасаду будинку, то його ремонт має проводити за кошти ОСББ.


Відповідно до ст. 369 ЦКУ, співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними


Згідно до статті 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.


За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).


Згідно до ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" , співвласники багатоквартирного будинку зобовязані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку.


Порядок здійснення управлівння ОСББ, правила користування будинком, приміщеннями загального користування, утримання будинку, фасаду тощо, затверджується рішеннями співласників ОСББ, яке оформлюється у вигляді протоколів, або зафіксовано в Статуті ОСББ. Ви маєте право ознайомлюватися з усіма рішеннями, які приймаються ОСББ та Статутом.


Згідно з Правилами Житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.


Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник
або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну
та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з
законом.


В Вашому випадку, балансоутримувачем будинку є створений ОСББ, який бере на себе функцію забезпечення утримання майна  будинку та фінансування витрат на проведення ремонтних робіт.


Тому, інгорування проведення ремонту балкону який є частиною фасаду- є порушенням правил благоустрою, які затверджується міською ( сільською ) радою Вашого населенного пункту. За порушення правил благоустрою несе відповідальність голова ОСББ, якому делеговані співласниками будинку функції щодо утримання будинку в належному технічному та санітарному вигляді. 


Згідно до ст. 152 КУпАП, Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -


тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Так, штраф незначний, але по-перше, Ви зафіксуєте факт аварійного стану балкону-частину фасаду, звернете увагу на цю проблему та по-другє, простимулюєте ОСББ до вирішення Вашого питання.


Питання про складання адміністративного протоколу за вказаною статтею віднесено до органів місцевого самоврядування ( це відділи житлово - комунального господарства районних міських адміністрацій).


Якщо Ваші спроби вирішити проблему не призведуть до результатів, звертайтеся   до суду з вимогою зобов'язати ОСББ провести ремонт балкону в судовому порядку.


Якщо балкон впладе та це приведе до тяжків наслідків, постраждає людина, то відповідальність ( в залежності від тяжкості - кримінальну) має нести ОСББ ( в особі голови), який не виконує правила благоустрою будинку, належний його технічний та санітарний стан. 


Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com 


З повагою,


Адвокат Бекало Марина





Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram