СПОСОБИ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ СПАДКОЄМЦЕМ

Ч. 5 ст. 1268 ЦК України визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини 🏠 вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою). Але свідоцтво про право на спадщину 📃 видається спадкоємцям після ⌛️закінчення 6 місяців з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 ЦК України).

19.11.2020 15:37 1297

Консультація виконавця

Олена Наумова
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 6

Є два способи прийняття спадщини спадкоємцем:

1️⃣ Без спеціального волевиявлення (ч. 3 ст. 1268 ЦК України)Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкоємцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку він не заявив про відмову від неї.‼️Такий спадкоємець не подає нотаріусу заяву про прийняття спадщини, а звертається до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину.

💡📄Доказами постійного проживання можуть бути:🔺 довідка з ОСББ / ЖЕО / правління ЖБК / місцевої державної адміністрації / органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця постійно проживав разом із ним;🔺запис у паспорті або в будинковій книзі про те, що спадкоємець був постійно прописаний (зареєстрований) у спадковому помешканні.

⚖️Спадкоємець має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо нотаріус відмовив у оформленні спадщини через відсутність доказів такого постійного проживання.

2️⃣ Шляхом подання до нотаріуса (або в сільських населених пунктах, де відсутній нотаріус - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування) заяви про прийняття спадщини.

‼️💯Якщо така заява направлена поштою ✉️, то спадкоємець зобов’язаний нотаріально посвідчити свій підпис 📝на заяві або особисто прибути до нотаріуса протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини.

❗️Передача заяви про прийняття спадщини також може бути виконана через іншого нотаріуса в порядку ст. 84 Закону України "Про нотаріат". Заява надсилається поштовим відправленням з повідомленням про вручення або передаються нотаріусу особисто під розписку.

🛎Спадкоємець, який подав заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram