Придбання житла - які ризики при сплаті грошей вперед по розписці?

Маю намір придбати квартиру. Продавець увійде в право власності в квітні після оформлення спадщини. Але гроші просить зараз і заселяє одразу. Чи має силу розписка? У випадку, якщо потрібно буде звертатися до суду або якщо (не дай Боже) що станеться, чи зможу я повернути кошти? Які ще документи я можу стребувати у продавця. Дякую.

19.11.2020 18:46 4315

Консультація виконавця

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
У сервісі: 4 роки
63 відгука (62 +) (1 -)
Консультацій: 310
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

Чи має силу розписка? Так, розписка має юридичну силу, але лише як документ, який підтверджує факт передачі грошей/квартири. При цьому сама по собі розписка юридично не закріплює Ваші домовленості з продавцем щодо купівлі-продажу майна. Тому, зважаючи на судову практику, я б Вам не радила йти на такий ризик. Розписка, на відміну від договору, є одностороннім правочином, тобто говорить лише про зобов`язання однієї сторони. Важливо розуміти, що розписка не є завдатком, вона може існувати лише разом з Договором.

У деяких випадках продавець житла додатково пише покупцеві розписку, але  жодним чином не обмежуються лише однією розпискою в силу якихось певних життєвих обставин. Тому, в разі форс-мажорних обставин, шанс повернути Ваші кошти в судовому порядку буде практично нульовий. Інша справа, якщо продавець напише розписку дещо іншого характеру, наприклад, боргова розписка, ПРОТЕ це вкрай не вигідно для самого продавця, на що, ймовірно, він і не погодиться.    

Вкрай важливо розуміти, що без оформлення договору, сама по собі розписка не враховується в судовому порядку. І не буде вважатися підставою для отримання компенсації.

Також, можете переглянути практику суду в аналогічній ситуації, зокрема, ВССУ від 21 грудня 2016р. у справі №283/2562/15-ц,  де розписка не стала для суду доказом укладення нікчемного договору купівлі-продажу нерухомості, тому кошти передані за розпискою стягнуті не були. Посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/63715834.

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби відповім на БЕЗОПЛАТНІЙ ОСНОВІ.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram