Оплата праці

Добрий день! Працюю в КУ «Андрушівський інклюзивно – ресурсний центр» психологом, при цьому проводжу обстеження як логопед (за його відсутністтю) з 01. 05 2019 р. У висновку проведеної комплексної оцінки дітей з особливими освітніми потребами ставлю підпис як психолог, так і логопед. Наказу на суміщення професій (посад) не має, доплата за суміщення не проводиться. Хоча в положенні «Інклюзивно - ресурсні центри» прописано «Доплати (Наказ № 557, Постанова КМУ від 30.08.2002 № 1298): у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки): - за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників; - за суміщення професій (посад); - за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт». Мені проводиться доплата у розмірі 40 відсотків «за складність, напруженість у роботі» з дітьми з особливими освітніми потребами (Наказ № 557, Постанова КМУ від 30.08.2002 № 1298), і директорка постає на тому, що сюди входить доплата «за суміщення посад». Чи маю право на доплату « - за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників; - за суміщення професій (посад); - за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт»? З повагою, Андрій.

27.11.2020 09:58 1455

Консультація виконавця

Доброго дня.


Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на викладені Вами обставини повідомляю наступне.


На жаль, на рівні трудового законодавства України на сьогоднішній день так і залишились не розмежованими поняття «доплати» і «надбавки», ПРОТЕ лінгвістичний зміст цих понять абсолютно різний. Так, доплата - це додаткова (до основної) плата за більшу, ніж за нормами, кількість праці, а надбавка – це т.з. «понадплата» за кращу якість роботи.


Встановлена Вам виплата за складність, напруженість у роботі передбачена наказом МОН України № 557 від 26.09.2005 як НАДБАВКА, що ніяким чином не повʼязано із ДОПЛАТОЮ за суміщення професій.


Суміщення професій (посад) полягає у виконанні працівником разом зі своєю основною роботою, передбаченою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою). Виконання додаткових обов'язків за суміщенням професій (посад) можливе тільки за наявності вакантної посади. Ця доплата встановлюється в розмірі до 50% посадового окладу за основною посадою й оформляється наказом (розпорядженням) керівника.


Отже, якщо працівникові проводиться доплата до посадового окладу за суміщення посад (професій), йому одночасно може встановлюватися надбавка за складність, напруженість у роботі. Адже доплата і надбавка встановлюється за різними підставами і окремо одна від одної.


В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби відповім на БЕЗОПЛАТНІЙ ОСНОВІ.


Будьте здорові! Хай щастить!


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram