Вирішення задачі

 

  1. Задача

При в`їзді на територію України консулу, що прямує до консульства для виконання службових обов`язків, з боку представника органу митної влади було запропоновано заповнити митну декларацію і оглянути багаж. Оцініть правомірність дій представника митниці. Чи зобов`язаний консул надавати багаж для огляду? Порівняйте порядок здійснення огляду автотранспортного засобу за Віденською конвенцією 1963 р. і двосторонніми консульськими конвенціями за участю України (використайте 2-3 конвенції за вибором).

10.01.2021 13:29 2666

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


Митна декларація - це документ, який відображає відомості про товари, умови і способи їх переміщення через митний кордон України. Митному контролю підлягають усі товари, що переміщуються через митний кордон України (Ст. 40 Митного кодексу Україн).


Відповідно до положення ст. 36 Віденської Конвенції про дипломатичні зносини та ст.50 Віденської Конвенції про консульські зносини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_047#Text) , Держава перебування, згідно з прийнятими нею законами, дозволяє ввозити та звільняє від мита, податків та пов'язаних з цим зборів, за виключенням зборів за зберігання, перевезення та подібного роду послуги: предмети для офіційного користування; предмети для особистого користування.


Митні пільги для дипломатичних представництв іноземних держав передбачені в ст. 286 Митного Кодексу: Дипломатичні представництва іноземних держав на території України за умови дотримання встановленого цим Кодексом порядку переміщення товарів через митний кордон України можуть ввозити на митну територію України та вивозити з її митної території товари, призначені для офіційного (службового) користування представництв із звільненням від митного огляду та сплати податків і зборів, за винятком плати за митне оформлення таких товарів, якщо воно здійснюється поза місцями розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів.


Стосовно митного контролю та митного оформлення особистих речей членів дипломатичного персоналу: На підставі положень Віденської конвенції про представництво держав у їх відношеннях з міжнародними організаціями універсального характеру (1975 р.), Віденської конвенції про дипломатичні зносини (1961 р.), Віденської конвенції про консульські зносини (1963 р.) та відповідно до статті 287 Митного кодексу України особистий багаж глави дипломатичного представництва іноземної держави, членів дипломатичного персоналу, членів їх сімей, які проживають разом з ними звільняються від митного огляду, крім випадків, визначених законодавством України.


Під дипломатичном персоналом в даному випадку розуміється акредитовані в Міністерстві закордонних справ України глави представництв та члени їх дипломатичного персоналу, консульські посадові особи.


Таким чином, консул звільнений від обов'язку заповняти митну декларацію та надавати багаж для огляду. Багаж може бути доглянутий лише в випадку, якщо є серйозні підстави припускати, що в ньому містяться предмети інші, ніж предмети, призначені для особистого користування консульською посадовою особою або членами його сім'ї, які проживають разом з ним,  або ж предмети, ввезення і вивезення яких заборонено законами і правилами держави перебування або які підпадають карантинними та правила. У цьому випадку огляд проводитися в присутності відповідної консульської посадової особи або члена його сім'ї - ст. 50 Віденської конвенції 1963 р.


В двосторонній конвенції між Україною та Турецькою Республікою (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/792_012#Text)  стаття 40 повністю повторює статтю 50 Віденської конвенції.


В двосторонній конвенції між Україною та Азербайджаном (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/031_018#Text) стаття 42 повністю повторює статтю 50 Віденської конвенції.


В двосторонній конвенції між Україною та Сирійською Арабською Республікою (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/760_027#Text) стаття 41 повністю повторює статтю 50 Віденської конвенції.


Таким чином, всі двосторонні конвенції створені на базі Віденської конвенції 1963 року.


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram