Штраф за недоплату ЄСВ за найманих робітників у період карантину (ФОП на 3-й групі)

Я ФОП на 3й групі оподаткування.


4 січня виплатила зарплату найманим робітникам які в грудні були в відпустці 15 днів за свій рахунок.


Звітна програма Медок в розрахунковій відомості вказала половину суми оплати ЄСВ з зарплати.,т.к. як не була вказана причина зменшення робочих днів.При звітуванні ця помилка була виявлена.18 січня я проведу доплату ЄСВ в розмірі 600 грн .


В якому розмірі мені потрібно заплатити штраф за неповний платіж по ЄСВ і на який рахунок його платити?

15.01.2021 21:45 1621

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Згідно з абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування” (далі - Закон) Ви як роботодавець під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов`язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі.



Це означає, що Ви мали виплатити належні суми ЄСВ 4 січня.



Відповідно до  ч. 10 ст. 25 Закону на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.


Згідно з п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.



При цьому відповідно до п. 9-11 Прикінцевих та перехідних положень Закону тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону, не застосовуються за деякі порушення (у тому числі, за неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), вчинені у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):


Згідно з п. 9-11.2 Прикінцевих та перехідних положень Закону протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.



Таким чином, Вам не потрібно самостійно донараховувати та сплачувати пеню та штраф, а лише необхідно доплатити належні суми ЄСВ.



З повагою,


адвокат Альона Степанишина




Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram