Будівництво на паєві

Добрий день. Я вирощую рози в теплицях на паєві бабусі на землі сільхозпризначення. Раніше ця земля була в селі Вінницькі Хутори, а зараз відійшла до міста Вінниці. Я хочу побудувати Подвал-склад для квітів,а в міській раді мені відписали:

Відповідно до ст. 39 Земельного кодексу України використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм.

Згідно плану зонування, затвердженого рішенням Вінницької міської ради від 04.07.2008 № 2012, зі змінами, затвердженими рішенням Вінницької міської ради від 28.02.2020 № 2199 земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:01:130:0045знаходиться в рекреаційній зоні озеленених територій загального користування в межах санітарно-захисної зони. Рекреаційні зони озеленених територій загального користування призначаються для повсякденного відпочинку населення і включають  парки, сквери, сади, бульвари, міські ліси, водойми, лугопарки, лісопарки, гідропарки, меморіальні парки. 

Відтак, вищевказана земельна ділянка не може використовуватись для інших цілей, ніж ті, які передбачені планом зонування. 

Керуючись нормами ч. 2 ст. 8 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» планування та забудова земельних ділянок здійснюється їх власниками чи користувачами в установленому законодавством порядку.

ЩО МЕНІ РОБИТИ. У МЕНЕ ТАМ ГЕКТАР ТЕПЛИЦЬ. ЧИ ДО СУДУ ІТИ? Можете під сказати?

чи можу я побудувати без дозволу?

19.01.2021 11:53 1336

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 


Як вбачається з описаної вами ситуації 28.02.2020 року було внесено зміни до плану зонування та фактично змінено функціоналне призначення вашої земельної ділянки при цьому не змінюючи її цільового призначення - землі сільгосп признгачення.


В даному випадку при внесенні змін до плану зонування міска рада не дотрималась вимог ч. 3 ст. 18 ЗК України відповідно до якої зонування території здійснюється з дотриманням таких вимог:


1) урахування попередніх рішень щодо планування і забудови території;


2) виділення зон обмеженої містобудівної діяльності;


3) відображення існуючої забудови територій, інженерно-транспортної інфраструктури, а також основних елементів планувальної структури територій;


4) урахування місцевих умов під час визначення функціональних зон;


5) установлення для кожної зони дозволених і допустимих видів використання територій для містобудівних потреб, умов та обмежень щодо їх забудови;


6) узгодження меж зон з межами територій природних комплексів, смугами санітарно-захисних, санітарних, охоронних та інших зон обмеженого використання земель, червоними лініями;


7) відображення меж прибережних захисних смуг і пляжних зон водних об’єктів.


Таким чином, при встановленні зонування необхідно було врахувати, що ваша земельна ділянка за цільовим призначенням не може бути віденесена до зони рекреації оскільки відповідно до ЗК землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам для ведення особистого селянського господарства (ОСГ): садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Функціональне призначення зель СГ суперечить функціональному призначенню земель рекреації, діяльність яка дозваолена на землях СГ заборонена на землях рекреації.  


На землях ОСГ дозволяється будівництво Об’єктів сільгосппризначення.


Відповідно до Державного класифікатора будівель і споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507, до будівель сільськогосподарського призначення, лісництва і рибного господарства належать (код 1271): будівлі для тваринництва, птахівництва, зберігання зерна, садівництва, виноградарства і виноробства, силосні й сінажні, будівлі для тепличного, рибного господарств, будівлі підприємств лісництва і звірівництва, а також інші об’єкти сільськогосподарського призначення. До цього класу будівель також відносяться: корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади і надвірні споруди, підвали, винокурні, винні ємкості, теплиці, силосні ями тощо.


Тобто це об'єкти які використовуються в сільгосп виробництві та є допоміжними спорудами при здійсненні повного циклу сільгосп діяльності, що у вашому випадку включає зберігання готової продукції - квітів.


У звязку зв ище викладеним у ває є два шляхи.


1. Оскаржуєте в судовому порядку рішення Вінницької міської ради від 28.02.2020 № 2199 про віднесення земельної ділянки до зоні рекреації з підстав не дотримання ч. 3 ст. 18 ЗК України, а саме не врахування попередніх рішеннь про зонування вказаної території, не врахування місцевих умов, не установлення для кожної зони дозволених і допустимих видів використання територій для містобудівних потреб, умов та обмежень щодо їх забудови. 


2. Оскаржуєте в судову порядку відмову в надані дозволу на будівництво з підставі того що відповідно до цільового призначення на вашій земельні діялнці не заборонено будівництво допоміжних сільгосп споруд.


Позов подається до Вінницького окружного адміністративного суду в порядку визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.


З повагою адвокат Дайнеко Ігор. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram