ФОП і найманий працівник одночасно

Якщо одночасно працюю на заводі і маю ФОП, не можна в такому випадку зменшити виплату налогів на заводі? Якщо таке можливо то як це правильно зробити? 

15.02.2021 20:15 1056

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


Тут слід розрізняти ЄСВ (страхові внески в пенсійний фонд) і ПСП (податкова соціальна пільга).


1. Щодо ЄСВ:


З 01 січня 2021 року особа, яка являється одночасно і ФОПом, і найманим робітником, звільняється від обов'язку сплачувати ЄСВ за себе. Це правило дійсне для тих осіб, за кого ЄСВ сплачує роботодавець. Таким чином, якщо роботодавець сплачує страхові внески в розмірі, не меншому за мінімально встановлений розмір страхового внеску, то така особа звільняється від обов'язку сплачувати за себе ЄСВ як підприємець. Але це правило не працює в протилежну сторону: якщо ФОп сплачує ЄСВ, то це не означає, що роботодавець звільняється від обов'язку сплачувати страхові внески.


Отже: Ви звільняєтесь від обов'язку сплачувати ЄСВ, як ФОП. Але це тільки за себе! Якщо у Вас, як у підприємця, є наймані робітники, то за них потрібно платити ЄСВ.


2. Щодо ПСП:


У випадку, якщо ФОП є одночасно найманим працівником, то до зарплатних доходів можна застосувати ПСП за місцем праці. Відповідно розмір податкової соціальної пільги у 2021 році складе 1135 грн (50% розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня). ПСП застосовують до такого доходу, як заробітна плата, якщо її розмір не перевищує прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн., тобто: граничний дохід для застосування ПСП в 2021 році складає: 2270 грн х 1,4 = 3180 грн. При цьому слід мати на увазі, що податкова соціальна пільга застосовується не до доходу від провадження підприємницької діяльності, а до заробітної плати.


Є ще ПСП в розмірі 100%, і 150% - але це для окремого кола осіб. Якщо буде цікаво, зможу пояснити окремо, більш детально.


Враховуючи мінімальний розмір зарплати в 2021 році - 6000 грн., майже нереально отримати ПСП, адже потрібно заробляти не більше за 3180 грн. Щоб якось "втиснутись" в ці рамки, потрібно або працювати на протязі місяця неповний робочий день, і таким чином отримувати зарплату в місяць менше за 3180 грн., або двоє чи більше дітей до 18-ти років (тоді граничний розмір доходу для застосування ПСП становитиме 2*3180=6360грн.


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram