Як встановити хто є спадкоємцем і вступити у права володіння

Дедушка умер 9 лет назад. Мы предполагали что что он оставил свой дом и имущество жене. Неизвестно был ли брак с ней оформлен официально.Месяц назад умерла эта женщина.Ее наследники сообщили нам о смерти и без коментариев оставили нам ключи от дома.Я предполагаю что наследниками дедушки может являться мой отец и его родная сестра.Мы живем в Киеве, дом в Житомирской области.Каким должен быть алгоритм наших действий чтобы установить кто является наследником и вступить в право наследования?

15.02.2021 21:18 1112

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. Якщо ваш дід не був в зареєстрованому шлюбі та не було заповіту то спадкоємцями є ваш батько як спадкоємець першої черги за законом виключно після діда. Алев  якщо ваш батько або його сестра були на момент смерті зареєстровані за однією адресою разом дідом то кожен із вважаються такими зо прийняли спадщину, а якщо не були зареєстровані  то ваш батько та сестра пропустили 6 місячний строк для прийняття спадщини якщо у вказаний строк з дня смерті діда не звернувся до нотаріуса і в такому випадку необхідно в судовому порядку встановлювати додатковий строк для прийняття спадщини. Аналогічна ситуація якщо був заповіт на батька та його сестру або на когось із них одного. 


Якщо, якщо був зареєстрований шлюб або не було шлюбу але був заповіт на жінку то після її смерті ви не є спадкоємцями майна яке вона успадкувала після вашого діда. 
Якщо родичам жінки будинок не потрібен то домовтесь з ними про оформлення відмови ними від прийняття спадщини на вашу користь, але таку відмову можна зробити протягом 6 місяці з дня смерті. 


алгоритм в вашому випадку пропоную наступний: 


1. Зверніться до нотаріуса та дізнайтесь чи заводилась спадкова справа після смерті діда, якщо так то на якій підставі та в якому порядку успадковувалось майно та ким. 
2. якщо будинок належить жінці то спробуйте домовитись з родичами (спадкоємцями ) про відмову ними від прийняття спадщини на вашу користь. 
3. після чого звертаєтесь до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. 
4. Збираєте правовстановлюючі документи на будинок та інше майно та після закінчення 6 місяців з дати смерті жінки звертаєтесь до нотаріуса за видачею свідоцтва про право власності на спадщину. 


Якщо після смерті діда спадщину всеж ні хто не прийняв (шлюбу та заповіту не було) то звертаєтесь до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, отримуєте відмову у зв'язку з закінченням шести місяців, звертаєтесь до суду за встановленням додаткового строку і після отримання рішення суду знову до нотаріуса і по закінченню додаткового строку подаєте документи для отримання свідоцтва про право на спадщину. 


Якщо були батько або його сестра зареєстровані разом з дідом на день його смерті та відсутній шлюб або заповіт на жінку то батько або його сестра звертаються до нотаріуса з документами на будинок за отриманням свідоцтва про право власності. 


З повагою адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram