Робота близьких осіб

Я начальник фінансового управління новоствореної ОТГ (сільська рада) Являюсь посадовою особою . Чи маю я право взяти на роботу близьку особу на посаду спеціаліста (не посадова особа) і як потім вирішується питання преміювання. 

18.02.2021 09:58 893

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Частина 5 ст. 12 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядуванн" встановлює  обмеження, пов’язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби, 


На службу в органи місцевого самоврядування не можуть бути прийняті особи:


5) які у разі прийняття на службу в органи місцевого самоврядування будуть безпосередньо підпорядковані близьким особам.


Термін близька особа в законі вживається у значенні, наведеному в Законі України "Про запобігання корупції".


Згідно до ст. 1 ЗУ "Про запобігання корупції" близькі особи - члени сім’ї суб’єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта;


Согласно ст.14  Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядуванн" , в органах місцевого самоврядування встановлюються такі категорії посад:


шоста категорія - посади керуючих справами (секретарів) виконавчих комітетів міських (міст районного значення), сільських, селищних рад, керівників структурних підрозділів виконавчого апарату районних та секретаріатів районних у містах Києві та Севастополі рад та їх заступників, керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів виконавчих органів міських (міст районного значення), районних у містах рад та їх заступників, помічників голів, радників, консультантів, начальників секторів, головних бухгалтерів, спеціалістів управлінь, відділів, інших структурних підрозділів виконавчих органів міських (міст обласного значення та міста Сімферополя) рад, старост.


Посада спеціаліста фінансового управління сільскої ради, як виконавчого органу ради, передбачає обмеження щодо прийняття на службу в органах місцевого самоврядування.


Тому, прийняти на посаду спеціаліста фінансового управління близьку людину, яка буде підпорядкована Вам як начальнику управління, Ви не можете. Таке порушення буде кваліфікуватися як корупційне згідно до ЗУ "Про запобігання корупції".


Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся на мою ел адресу marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram