Якщо виникають майнові проблеми в будинку з ОСББ, хто і в якій мірі відповідальний за їх вирішення?

Запитання від співвласниці щодо потенційної майбутньої діяльності ОСББ:

"Мене цікавить, що ОСББ будете робити коли і якщо виникнуть проблеми ... за чий рахунок ці проблеми будуть вирішуватися, яким чином ... Хто в суди ходитиме, хто буде документи відновлювати і т.д. і т.п. Створили ОСББ, їм треба якось займатися. Хто буде займатися? Хто фінансуватиме буде. Мене цікавить ХТО БУДЕ ПРАЦЮВАТИ з виниклими проблемами і труднощами. І за ЧИЙ РАХУНОК ЦЕ ВСЕ БУДЕ ВИРІШУВАТИСЯ. Хто буде платити юристам і фахівцям ...Ваша команда бере на себе всю відповідальність?"

Яка міра відповідальності правління ОСББ, голови правління ОСББ і окремо - кожного співвласника?

20.02.2021 16:14 3639

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та по суті поставлених Вами питань повідомляю наступне.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку визначає Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Так, згідно статті 16 Закону України про ОСББ об’єднання має право відповідно до законодавства та статуту об’єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Витрати, які за своїми ознаками відносяться до загальновиробничих та адміністративних витрат (витрати на проведення загальних зборів в ОСББ, поштово-канцелярські витрати, судові витрати, витрати на зв’язок, витрати на аудиторські перевірки, тощо) можуть бути відокремленими від витрат, пов’язаних з утриманням і ремонтом спільного майна та відображенні в кошторисі окремо як, наприклад, «судові витрати та витрати на правову допомогу». При цьому загальновиробничі та адміністративні витрати можуть включатися до складу внеску на утримання і ремонт спільного майна (внеску на управління багатоквартирним будинком) за умови, що до ці витрати (або їх частина) має безпосереднє відношення до процесу утримання будинку, прибудинкової території та іншого спільного майна.

В цілому відповідальність за порушення законодавства про обʼєднання передбачено статтею 29 ЗУ про ОСББ. Так, особи винні у:

  • недотриманні вимог цього Закону;
  • порушенні прав власників (користувачів), їх об`єднань і асоціацій;
  • порушенні статуту об`єднання та протидії його виконанню;
  • створенні, організації діяльності або ліквідації об`єднання з порушенням законодавства;
  • незаконному привласненні майна, що перебуває у спільній власності;
  • недотриманні умов договорів, укладених відповідно до цього Закону,

- несуть цивільну, кримінальну, адміністративну відповідальність відповідно до закону. Законами України може бути встановлена відповідальність і за інші види правопорушень.

Крім того, згідно ч. 8 ст. 4 ЗУ про ОСББ об`єднання відповідає за своїми зобов`язаннями коштами і майном об`єднання, від свого імені набуває майнові і немайнові права та обов`язки, виступає позивачем та відповідачем у суді. Об’єднання не несе відповідальності за зобов’язаннями співвласників.

Також відповідно до ч.5 ст. 23 ЗУ про ОСББ власник, який заподіяв збитки майну, що перебуває у спільній власності або власності інших співвласників, зобов`язаний відшкодувати заподіяні збитки в повному обсязі. Власник несе відповідальність за збитки, заподіяні особою, яка проживає спільно з ним, а також будь-якою іншою особою, яка проживає у квартирі згідно з договором оренди або з відома власника, якщо інше не передбачено договором оренди або іншим договором між власником і цією особою. Відшкодування збитків може здійснюватися у грошовій чи в іншій формі за згодою сторін або за рішенням суду.

Що стосується голови та членів правління, то їх обов’язки, а також відповідальність голови та членів правління за порушення вимог статуту у межах законодавчих приписів можуть бути визначені саме у Статуті ОСББ, який затверджується загальними зборами. Ви можете ознайомитись із Типовим статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженому Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства 27.08.2003  № 141 (у редакції наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 23.09.2015  № 238) за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1155-03#Text.

 

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Відовім БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram