Фоп 2 группа, документы для торговли. Торговая марка, на каких условиях ее используют оптовые клиенты?

Фоп 2 группа. Торговля оптом. Клиенты просят предоставлять договора (купли -продажи или поставки) и накладнуюдля безнала. Я ткрыла  расчетный счет. Могу ли я использовать счет фактуру для продажи товаров, без составления договоров?

Муж зарегистрировал торговую марку на свое имя. Товар под этой торговой маркой продают его сестра, жена и брат жены у всех открыты отдельные ФОП. Значит ли, что владелец торговой марки, это владелец товара? Какие документы дают право реализации товара оптом  под торговой маркой ? Нужны ли разрешающие документы  на использование ТМ, кпокупателям купившим этот товар оптом,  для реализации ими товара в розничной сети?

23.02.2021 20:28 2004

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. Відповідно до ст. 207 ЦК України договір вважається укладеним у письмовій формі, якщо його зміст був зафіксований в одному або декількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Це так званий спрощений спосіб укладення письмових договорів. Найпростіший приклад такого письмового договору як раз і є рахунок-фактура яка повинна відображати зміст правочину (істотні умови: предмет, строк виконання, ціна). 


Таким чином достатньо виставлення рахунку-фактури, видаткової накладної на підтвердження відвантаження та прийняття товару, та банківська виписка по рахунку на підтвердження оплати відвантаженого товару договір по бажанню.


Головне щоб вказані документи чітко відображали отримання доходу від діяльності (продажу товару) яка відповідає вашим видам діяльності, оскільки ви повинні вести облік доходів та підтверджувати їх первинними обліковими документами (п.п. 16.1.2 ПКУ п.п. 44.1.2 ПКУ)


Звертаю вашу увагу що ФОМ на ЄП 2 групи не має право проводити господарські операції лише з населенням та іншими платниками єдиного податку. (пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПК України).   


Щодо торгової марки. 


Торгова марка створена для того щоб вирізняти товар виробника (продавця) серед інших аналогічних товарів іших виробників (продавців). Нанесення торгової марки на товар не означає, що цей товар є власністю власника торгової марки, але в свою чергу використання торгової марки третіми особами (не її власником) потребує отримання відповідного дозволу від власника торгової марки.


Таким дозволом може бути ліцензійний договір на використання торгової марки (знаку для товарів робіт та послуг). Таким чином ваш чоловік як власник ТМ укладає з ФОПами які реалізують оптом товар під його ТМ, згідно з яким ФОПи мають право використовувати ТМ, але повинні сплачувати плату за використання ТМ  (роялті) визначену в ліцензійному договорі. відповідно до п. 8 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» Ліцензійний договір повинен містити, зокрема, інформацію про способи використання торговельної марки, територію та строк, на які дозволено її використання, та умову, що якість товарів і послуг, виготовлених чи наданих за ліцензійним договором, не буде нижчою якості товарів і послуг власника свідоцтва і він здійснюватиме контроль за виконанням цієї умови.


Такий договір не підлягає обов'язковій реєстрації в Укрпатенті але за бажанням заявника може бути зареєстрований.


Щодо використання ТМ особами які придбали товар оптом з нанесеною ТМ та перепродають далі.


Відповідно до ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» власник ТМ може заборонити будь-якій особі використовувати його ТМ в тому числі заборонити здійснювати продаж товарів з нанесенням на них його ТМ.


Але ч. 6 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» передбачено, що виключне право власника торгової марки забороняти іншим особам використовувати без його згоди зареєстрований знак не поширюється на: … використання знаку для товару, введеного під цим знаком в цивільний оборот власником свідоцтва чи за його згодою, за умови, що власник свідоцтва не має вагомих підстав забороняти таке використання у зв`язку з подальшим продажем товару, зокрема у разі зміни або погіршення стану товару після введення його в цивільний оборот.


Введенням в цивільний оборот вважається введення товару на ринок під певною ТМ. Тобто, якщо ФОП купує товар вже маркований  ТМ не у власника ТМ, то вважається, що така ТМ уже введена у торговий оборот і власник ТМ не має права забороняти покупцю товару використовувати такий товар у своїх господарській діяльності або  забороняти використовувати ТМ. Відповідно, якщо власник ТМ не має право забороняти покупцю використовувати ТМ, то і відсутнє право вимагати сплати роялті за використання такої ТМ.


Таким чином, якщо ФОПи з дозволу вашого чоловіка на використання ТМ продали товар під його ТМ, то подальшим покупцям для реалізації товару в роздрібній мережі з нанесеним ТМ не потрібно отримувати дозвіл, і зборонити використання ТМ чоловік не може, за умови що товар не зазнає змін або не погіршується (стан, якість) товару після введення в оборот або в процесі перепродажу. 


З повагою адвокат Дайнеко Ігор.  


 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram