Як боротися із використанням назви бренду іншими?

Інші магазини мають ідентичну назву до нашого і, відповідно, з`являються в пошуку після нашого сайту і соціалок (підтягуються під нашу назву). На наші зауваження реагують так "назви не однакові, які претензції", різниця полягає в одній букві, яка на звучання бренду не впливає (tyt-tut). Ми маємо торгову марку, отже ця назва може належати тільки нам, так?
Як доводити свою правоту?

21.04.2021 17:25 1125

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

На жаль, в Запиті Ви не зазначили, чи реєстрували Ви торгівельну марку в Торгово-промисловій палаті України. 

Так, Ви маєте право вимагати припинити використання  настільки схожого позначення торгівельної марки, що його можна сплутати, як в позасудовому порядку ( шляхом надсилання відповідної претензії), а також звернення зі скаргою до Антимонопольного комітету  про  факт недобросовісної конкуренції та припинення такої діяльності, накладення штрафів та конфіскація товарів з неправомірним використаним позначенням, а також в судовому порядку.

За результатами розглядуу  скарги до Антимонопольного комітету, правопорушника можуть притягнути до відповідальності  у вигляді штрафу у розмірі до п`яти відсотків доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)  за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф (ч. 1 ст. 21 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції"). Ви також маєте право на відшкодування шкоди в судовому порядку.

Згідно до ст.20 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг",  будь-яке посягання на права власника свідоцтва, передбачені статтею 16 цього Закону, в тому числі вчинення без згоди власника свідоцтва дій, що потребують його згоди, та готування до вчинення таких дій, вважається порушенням прав власника свідоцтва, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України. На вимогу власника свідоцтва таке порушення повинно бути припинено, а порушник зобов’язаний відшкодувати власнику свідоцтва заподіяні збитки.

Власник свідоцтва може також вимагати усунення з товару, його упаковки незаконно використаної торговельної марки або позначення, схожого з нею настільки, що їх можна сплутати, або знищення виготовлених зображень торговельної марки або позначення, схожого з нею настільки, що їх можна сплутати.

Згідно до ст. 4 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції",неправомірним є використання імені, комерційного (фірмового) найменування, торговельної марки (знака для товарів і послуг), рекламних матеріалів, оформлення упаковки товарів і періодичних видань, інших позначень без дозволу (згоди) суб`єкта господарювання, який раніше почав використовувати їх або схожі на них позначення у господарській діяльності, що призвело чи може призвести до змішування з діяльністю цього суб`єкта господарювання.

Так, якщо порушник права не відреагує на письмову претензію, Ви маєте право оскаржити його неправомірні дії також в судовому порядку.

Способами захисту в такому випадку буде право вимоги припинити використання торгівельної марки схожої до Вашої, а також відшкодування понесенних збитків. 

Якщо порушник також використовує позначення на своїх товарах, Ви маєте право вимагати вилучити ці товари (партію товарів) із продажу (п.3 ч.2 ст. 432 Цивільного кодексу). 

Ви також маєте право  опублікувати  в ЗМІ судове рішення  про порушення права інтелектуальної власності та зміст судового рішення щодо такого порушення (п.6 ч.2 ст. 432 Цивільного кодексу).

Таким чином, рекомендую спочатку надіслати претензію до правопорушника  з вимогою про припинення використання схожої торгівельної марки. У випадку ігнорування, подавайте скаргу до Антимонопольного комітету по факту недобросовісної конкуренції, а також до суду.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання та уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram