Які дії ОСББ у випадку заборгованості відомчих і не відомчих квартир?

У будинку, де створюється ОСББ, є відомчі квартири МВС України та Міністерства Оборони України.

Якщо є заборгованість в таких квартирах – як діяти ОСББ згідно законодавчих норм?

Як діяти ОСББ відносно власників не відомчих квартир у випадку заборгованості?

24.02.2021 08:56 2837

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та по суті зазначених Вами питань повідомляю наступне.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку визначає Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

На жаль, сьогодні в чинному законодавстві України має місце правова колізія щодо питання заборгованості відомчих квартир перед ОСББ та порядок його вирішення. Так, відповідно до частини 1 статті 15 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» своєчасна та в повному обсязі сплата належних внесків і платежів віднесена до обов’язків співвласників. З огляду на частину 2 статті 1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власниками неприватизованих квартир, що належать до державного житлового фонду є територіальна громада (в особі місцевих рад) або держава (в особі державних підприємств, організацій, установ).

Частина 4 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачає, що зобов’язання зі здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здавання в найм (оренду) квартир і/або нежитлових приміщень державної чи комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир і/або приміщень.

Аналізуючи викладене вище, виходить, що частина 1 статті 15 Закону України про ОСББ трактує, що сплачувати внески зобов᾿язаний саме власник приміщення, а частина 4 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та ст. ст. 66-68 Житлового кодексу УРСР покладають відповідний обов’язок на наймача — мешканця неприватизованої квартири.

Таким чином, можна дійти логічного висновку, що ОСББ може мати законне право вимагати сплати внесків від наймачів неприватизованих (відомчих) квартир на підставі частини 4 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та додатково закріпивши обов’язок зі сплати внесків наймачами квартир, що належать до державного житлового фонду у статуті і установчих документах. В тому разі, якщо мешканці т.з. відомчих квартир будуть проти сплати внесків ОСББ, то не порушуючи норм чинного законодавства України Ви маєте право вимагати забезпечення виконання ними своїх обов’язків на загальних підставах шляхом вручення попередження або звернення до суду. Також, як варіант, Ви можете звернутись до органу виконавчої влади, на балансі якого перебувають відомчі квартири з проханням винесення відповідного рішення з метою подальшого укладення договору найма між мешканцями таких квартир та ОСББ.

Щодо дій ОСББ відносно власників не відомчих квартир у випадку заборгованості, то відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов’язків об’єднання має право:

  • робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання;
  • вимагати відшкодування збитків, заподіяних спільному майну об’єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю;
  • вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх установлених Законом про ОСББта статутом об’єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів;
  • звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об’єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

 

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ольга Івко
    Ольга Івко
    Київ
    3 роки

    Дякую! Розгорнута, цінна відповідь. Щодо боржників-власників - чи можна в статуті з погодженням Загальних Зборів закріпити пункт в розділі "про утримання внутрішньобудинкових мереж" - про відключення від електропостачання, водопостачання - у випадку певної суми чи тривалості заборгованості? Чи це легітимно?

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Юрист Олена Насеко, фото
      Юрист
      У сервісі: : 4 роки
      63 відгука (62 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 24.02.2021 15:02

      Доброго дня, пані Ольго. Дякую за зворотній зв'язок. Передбачити такий пункт в зазначеному розділі Статуту ОСББ за погодженням загальних зборів чинним законодавством прямо не заборонено. Проте, з огляду на судову практику Верховний суд у постанові від 12.12.2018 # 766/22228/17 вказав, що відключення енергопостачання відповідачем, тобто ОСББ, є незаконним, оскільки це належить до повноважень енергопостачальної організації. Відповідно, відключення водопостачання також є компетенцією відповідних підприємств водопостачання. З повним текстом цієї постанови можете ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/78680521. З повагою,Олена.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram