Страховий стаж, не враховано період декретної відпустки

Доброго дня, необхідна консультація з такого приводу: не враховано період декретної відпустки по догляду за другою дитиною до страхового стажу. Пенсійний фонд направив до Київського управління соціального захисту населення. У їх відповіді зазначено наступне: " 15.07.2011 Ви звернулись до управління з письмовою заявою та комплектом документів стосовно призначення допомоги при народженні дитини, яку було розглянуто та прийнято рішення щодо призначення допомоги при народженні дитини. Звертаємо Вашу увагу, що при зверненні 15.07.2011 до управління стосовно призначенням допомоги при народженні дитини, Вас було повідомлено про можливість призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирінчого віку, про що свідчить Ваш особистий підпис у заяві. Оскільки , протягом 2011-2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по доголяду за дитиною до досягнення нею триріного віку Ви до управління не звернтались, правові підстави для нарахування та сплати єливного внестку на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вказаний період відсутні. " Прошу порадити щодо моїх наступний кроків для включення періоду декретної відпустки до страхового стажу.

З повагою

02.03.2021 22:00 1406

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора.


Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку враховується до страхового стажу.


Так,  пунктом 8 ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", до переліку осіб, які є застрахованими відносяться: соби, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини.


Згідно пункту 3-1 Перехідних положень Закону, до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із статтею 26 цього Закону включаються періоди: 


-перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;


- перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку


Згідно Розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого Постановою Пенсійного фонду (ПФУ) 25.11.2005  № 22-1, для включення періоду відпустки за дитиною до досягнення нею трирічного віку до (за період  з 01 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно) до ПФУ подаються наступні документи : 


- свідоцтво про народження дитини


-наказ про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку


-довідка з реєстру застрахованих осіб


Якщо за відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка не зверталась -  надається свідоцтво про народження дитини.


Згідно до ст.23 Закону, спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.


Таким чином, звертайтеся до Пенсійного фонду з відповідною (письмовою) заявою та надайте копії зазначених вище документів. У разі відмови у зарахуванні періоду відпустки до страхового стажу ( Вам мають надати обгрунтовану письмову відмову із зазначенням підстав відмови), тоді оскаржуйте відмову до адміністративного суду та з вимогою про включення вказаного періоду до страхового стажу.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram