Звільнення опікуна у зв'язку зі скороченням штату

Доброго дня. На підприємстві, в медичному пункті ,працюють дві медичні сестри. Одна посада медичної сестри підлягає скороченню. Одна з медичних сестер -пенсіонер, є піклувальником онука ,якому в листопаді буде 18 років, але він вступив на навчання до коледжу. Інша медична сестра - має свою неповнолітню дитину та є опікуном над племінником , якому 12 років. Їм обидвом запропоновано, за їх бажанням, переведення на посаду медичної сестри в інший структурний підрозділ. Кожна з них відмовилась, бажає залишитись в медичному пункті. В кого з них перевага залишення на займаній посаді медичної сестри медичного пункту. Дякую.

10.10.2021 09:41 1263

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Згідно до ст.42 КЗоТ України, при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю прації.

Якщо за цим критерієм неможливо визначити особу яка має переваги залишится на роботі, то вказана стаття має перелік інших переваг,  який допомогає визначити за якими критеріями  можна залишити  працівника на займаній посаді.

Так, перевага надається:

- сімейним - при наявності двох і більше утриманців -   тут має перевагу медсестра, яка має  неповнолітню дитину та є опікуном над неповнолітньою дитиною

-особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

- працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

- працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

- учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

- авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

- працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

-особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

-працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

- працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат - по даному критерію медсестра, яка вже є пенсіонером немає переваги 

Таким чином, у Вашому випадку,  якщо Ви не можете визначити перевагу по критеріям: 1. хто має більшу кваліфікацію 2. хто має більш триваліший безпрерервний стаж на Вашому підприємстві, та  інші критерії згідно вказаної статті  також не можуть бути застосовані ( наприклад, жодний не є автором винаходу, або учасником бойових дій тощо) ,  то при скороченні штату перевага має бути надана медичній сестрі, яка має неповнолітню дитину та є опікуном над неповнолітньою дитиною, оскільки вона має двох утриманців.

Якщо у Вас є додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram