Оподаткування доходів моряків

Хотів би проконсультуватися з приводу того, як оподатковуються доходи моряків. Наприклад - я працюю на грецьку компанію, свою зарплату отримую в доларах. Окремо декларацію в податкову ніколи не подавав і в цілому ніколи з податкової не було ніяких повідомлень, повісток чи чогось подібного. Раз у п`ять років регулярно обновляю свої дипломи для роботи і вони проходять верифікацію державними установами, ніколи ніяких претензій не було через несплату податків.  Я не знаю чи є якісь домлення між Україною і Грецією. Так от чи не є це "накопичувальним фондом" - через деякий час з податкової мені пришлють повістку в суд і змусять платити за всі роки які я працюю? І як можна уникнути проблем з законом? Я не хочу віддавати п`яту частину своєї зарплатні не отримуючи нічого взамін чи мінімальну пенсію. 

03.03.2021 00:53 1306

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Громадяни України, які були працевлаштовані за кордоном та отримували доходи мають подавати декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік відповідно порядку оподаткування іноземних доходів фізичних осіб визначених п.170.11 ПКУ.

При цьому у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, фізична особа зобов`язана подати річну податкову декларацію та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою - 1,5 %.

У випадку наявності міжнародного договору між державами резидентів фізособи та держави резидентів роботодавця про уникнення подвійного оподаткування, податок сплачений в одній із держав не підлягає оплаті повторно в іншій. 

Між урядом України та урядом Республіки Греція укладений договір про уникнення подвійного оподаткування (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/300_050#Text). 


Виходячи з вказаного вище договору ви має право зарахувати суми податків та зборів, сплачених за межами України, при визначені податкових зобов’язань у декларації, за умови надання довідки про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об`єкт оподаткування, від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок. Зазначена довідка має бути легалізована у відповідній країні та відповідній закордонній дипломатичній установі України (апостиль) 

При цьому, військовий збір сплачується фізичною особою з загальної суми отриманих іноземних доходів, оскільки норми міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування не поширюються на цей податок.

Таким чином якщо ви (або ваша компанія роботодавець) платили  податки в Греції і вони більше або дорівнюють 18% то в Україні ви не повинні сплачувати податки якщо менше 18% то в Україні повинні платити різницю (податок в Україні минут податки Греції). При цьому річну декларацію подавати повинні і кожного разу надавати довідку про сплату податків з вказаного в декларацї річного доходу в Грецї. 


Щодо суми яку ви вже маєте. Ви зожете з першого вересня 2021 року скористатись добровільним декларуванням, задекларувавши суму наявних коштів та сплатити з разовий податок в розмірі 5% без будь-яких інших платежів. Для цього необхідно подати декларацію та вказати суму доходів без зазначення джерела та сплатити  5 %. При цьому ви звільняєтесь від відповідальності за отримання вказаного доходу та не подання зодо нього звітності. Але закон який регулює цю процедуру ще не підписаний президентом. 

Якщо маєте додаткові або уточнюючі питання звертайтесь. 


Адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram