Налогообложение по операциям с криптовалютой

Здравствуйте, я занимаюсь p2p торговлей, меня интересует вопрос по поводу налогообложения данной деятельности. Обязан ли я платить налог и подавать декларацию, если я покупаю криптовалюту через банковские счета в европе, но вывожу прибыль на укр карту?

23.05.2022 00:55 1039

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1570
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Враховуючи відсутність спеціального податкового законодавства для даного виду діяльності, дохід від операцій з віртуальними активами оподатковується в порядку оподаткування доходів фізосіб. 

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV Кодексу, згідно з п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 Кодексу.

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Також доходи, визначені ст. 163 Кодексу, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу.

Так, згідно з пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену ст. 167 Кодексу, і ставку військового збору 1,5 відс., встановлену пп. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

Враховуючи зазначене, дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу криптовалюти іншій фізичній особі - резиденту, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід з відповідним оподаткуванням.

Разом з тим, якщо зазначений дохід виплачується фізичною особою - нерезидентом, то такий дохід вважається іноземним та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

Крім того платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок і військовий збір з таких доходів (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Таким чином ви повинні сплачувати в Україні податок від доходу отриманого від операцій з віртуальними активами в тому числі з доходу отриманого від іноземних покупців. Ставки такого податку становлять:

ПДФО 18% від суми річного доходу.

Військовий збір 1,5% від суми річного доходу.

Необхідно звернути у вагу що при визначенні доходу не можна врахувати витрати на придбання активу, так як позиція податківців така, що базою оподаткування доходу від продажу такого активу є не різниця між сумою покупки та сумою продажу валюти, а вся сума продажу.   

Податкова декларація подається в електронній формі через електронний кабінет платника податку, за звітний період (рік) до 01.05. року наступного за звітним, до контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Кодексу).

Порядок заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи визначено Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 N 859, відповідно до розділу III якої:

у рядку 10.7 розділу II "Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу" декларації вказується сума іноземних доходів, розмір яких визначається відповідно до п. 170.11 ст. 170 розділу IV Кодексу;

у рядку 10.10 розділу II "Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу" декларації вказується загальна сума інших оподатковуваних доходів, не зазначених у попередніх рядках податкової декларації.

Суму податків визначених в річній декларації необхідно сплати самостійно до 01.08. року в якому подано декларацію. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram