Гудвіл

Доброго дня. як правильно обліковувати гудвіл в обліку. і чи є якісь податкові наслідки/ризики  по податку на прибуток, ПДВ? відображамо сумму амортизації і різницях

04.03.2021 13:40 1578

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1572
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.


Облік гдвілу здійснюється відповідно до вимог Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 19 «Об’єднання підприємств». 


Відповідно до цього положення гудвіл визначається як сума перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань на дату придбання, яка визначається відповідно до П(С)БО 19, яке застосовують підприємства, організації та інші юридичні особи всіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності),відображається в балансі в рядку 1050. 


Таким чином в рядку 1050 балансу відображається сума гудвілу яка дорівнює різниці між сплаченою сумою покупцем та частки вартості придбани ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань.


У випадку якщо гудвіл виникає в наслідок сплати покупецем коштів то в рядку відображається вартість гудвілу (позитивного аьо негативного) в горошовому занчені (різниця сплачної вартості (номінально) та справедливої вартості ідентифікованих активів та зобов'язань), а якщо придбання гудвілу виникло в наслідок обміну активами (не грошова форма) то відповідно до справедливої вартості обміних активів на дату обміну. (П(С)БО 19) 


Порядок визначення кожного із видів ідентифікованих активів визначається за правлами передбаченими в до датку П(С)БО 19.


Відповідно до ст. 138.3.2. Податкового кодексу гудвіл не пілягає амортизації оскільки є не матеріальним активом та не використовується в господарській діяльності. Гудвіл зарахований на баланс може бути лише переоцінений в процесі діяльності підприємтва як в бік збільшення так і вбік зменшення в залежності від рівня його корисності для діяльності підприємства (П(С)БО 28). Таким чином різниці передбачені ст. 138 ПК України у зв'язку зі зміною варотості гудвілу не винакають.   


Необхідно звернути увагу що розділ ІІІ "Податок на прибуток підприємст" ПК України не містить положення про можливість зменшення фінансового резулдьтату на суму витрат на активи щодо яких виник гудвіл. Таким чином вартість гудвілу не враховується під час визначення витрат платника податку, щодо активів якого виник такий гудвіл. (ІПК від 02.08.2018 № 3385/6/99-99-15-03-02-15/ІПК «Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання/придбання нематеріальних активів у вигляді гудвілу та надання агентських послуг, а також утримання податку на доходи нерезидента за агентським договором»).


З поваго адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram