Задним числом уволили военнослужащего контрактника

умершего гражданского мужа ,уволили задним числом,не дожидаясь истинной причины смерти. Служил в военкомате умер  в свой отсыпной день после наряда.  Ни семья ни родственники не получили ни какой помощи. Как так может быть в стране живущей без коррупции!?

06.03.2021 05:07 1631

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 




  1. під час виконання військовослужбовцем обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, - у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

  2. у період проходження військовослужбовцем військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

  3. під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві військовослужбовцем строкової служби, військовозобов’язаним та резервістом, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.


Таким чином, є двій умови виплати допомоги перша - якщо смерть настала підчас виконання військових обов'язковійнаслідок, друга - якщо смерть настали в наслідок захворювання що пов'язане з виконанням військових обов'язків. При першій умові необхідно встановити що смерть настала підчас виконання військових обов'язків (в вашому випадку це буде складно оскільки смерть настала коли чоловік не виконував обов'язків за контрактом в час відпочинку.)


При другій умові необхідно встановити причинний зв'язок між виконанням військових обов'язків захворюванням або ушкодженням здоров'я та смертю військового. Такий зв'язок повинна встановлювати військово лікарняна комісія яка якщо будуть підстави повинна в висновку вказати про те що смерть настала у зв'язку з ушкодженням здоров'я пов'язаного з проходженням військової служби. У випадку відмови надати висновок або якщо ви точно знаєте що смерть настала у зв'язку зі службою, то можна замовити незалежну експертизу на підставі якої скасувати висновок ВЛК через суд та зобов'язати ВЛК провести повторне дослідження з урахуванням висновкі незалежної експертизи. Якщо все ж ви отримаєте висновок ВЛК позитивний для вас то не має значення коли був звільнений  чоловік та коли настала смерть. Членам сім'ї та утриманцям зобов'язані будуть виплатити грошову допомогу. 


Звертаю увагу члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". 


З повагою адвокат Дайнеко Ігор

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram