Трудові спори - звільнення з порушенням КЗпП України

Після об`єднання територіальних громад мене звільнили з порушенням КЗпП України. Прошу розглянути матеріали, які я Вам надішлю на електронну пошту, та вказати щодо перспективи оскарження рішення про звільнення у судових органах". Одночасно прошу повідомити, чи можете Ви підготувати заяву у суд "Про поновлення на роботі та стягнення коштів за вимушений прогул", а також вести надалі цю справу (апеляційне та касаційне оскарження).  

11.03.2021 08:50 1084

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

На Ваш запит повідомляю наступне.

  Я переглянув надані Вами  документи, і у мене виникло до Вас декілька питань.  

   Перше. Ви писали, що Вам 21.01.2021 р було  показано розпорядження щодо звільнення за п. 1  ст. 40 КЗпП України, яке Ви не підписали тому, що не правильно була вказана Ваша посада. Моє питання – Чи пропонували Вам тоді, чи пізніше, якусь іншу роботу? Чому я запитую?  Тому що при звільненні за п.1 ст. 40 КЗпП, цитую «Звільнення з підстав, зазначених у пунктах 12 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

   До речі, пропозиції деяких юристів взяти лікарняний і можна через суд поновити на роботі,  безпідставні, тому що, як зазначено далі у статті 40 КЗпП – «Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації».   Далі може виникнути спірне питання щодо повної ліквідації чи реорганізації.        

      Друге. Чи не пов’язаний Ваш лікарняний з тиском на Вас, чи з неупередженим відношенням до Вас нового керівництва?

      Третє. Чи були у Вас поважні причини невиходу на роботу 25.01.2021 року, наприклад, хвора дитина (чи можете взяти довідку про це)?  І чи можете Ви пояснити  мені, що насправді відбулось 25.01.2021 року.

      Четверте. Де Ви працювали до 14.09.2020 року?

      П’яте. Чи передбачена постійно діюча премія Законом України «Про оплату праці», чи якимось іншим Положенням. Яким саме?    

А тепер щодо перспектив подання заяви.

   Якщо Ви не збираєтесь «воювати»  до кінця, тобто пройти апеляційну та касаційну інстанцію (при необхідності), то із врахуванням обставин, що Ви мені пояснили, «зачипатись» не треба. У протилежному випадку можете починати. 

 Справа у тому, що суд першої інстанції розглядає справу одноособово (один суддя),  якого можна «умовити» чи купити завідомо неправомірне рішення тощо.   Друга справа, це суд апеляційної інстанції, де справу розглядають вже троє суддів, умовити яких набагато складніше. Тому при наявності підстав (доказів) порушення трудового законодавства при звільненні працівника, вірогідність поновлення на роботі набагато вища. 

    Тому прошу Вас надати додаткові матеріали, щодо Вашого звільнення, і я можу приступити до підготовки позовної заяви.  Строк позовної давності  для працівників у спорах про звільнення — місячний строк із дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки;

     У випадку пропущення строку звернення до суду додати до позовної заяви клопотання про його поновлення, навівши докази поважності причин пропущення.   

     Всі додаткові матеріали можете надсилати мені на електронну пошту – lyahnp13@gmail.com, чи на Вайбер 063 102 88 63, або в особисте повідомлення Фейсбуку – Mykola Lyakh.  

З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram