Одночасне отримання пенсії за вислугу років та робота в тій самій організації на іншій посаді

Чи має право пенсіонер за вислугу років, що працював в аптеці провізором, влаштуватися на роботу саме в аптеці касиром та одночасно продовжувати отримувати вищезазначену пенсію? Якщо ні, то які санкції передбачені для пенсіонера за неправомірне отримання пенсії під час такої роботи? Чи потрібно пенсіонеру самостійно повідомляти ПФУ про працевлаштування?

12.10.2021 14:30 1388

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1590
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до норм статті 7 Закону № 1788 пенсія за вислугу років працівникові призначається за умови, якщо він залишає роботу, яка дає право на цю пенсію. Ще однією умовою є наявність спеціального стажу, відповідно до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 (далі - Перелік).

Відповідно до Переліку

  • лікарі та середній медичний персонал в лікарняних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях, амбулаторно-поліклінічних закладах, закладах швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладах переливання крові, закладах охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладах, установах з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби Держпраці, Держпродспоживслужби та територіальних органів Держсанепідслужби, Держпраці, Держпродспоживслужби щодо працівників, які не є державними службовцями), санітарно-епідеміологічних закладах, діагностичних центрах;
  • провізори, фармацевти, лаборанти в аптеках, аптечних кіосках, аптечних магазинах, контрольно-аналітичних лабораторіях;
  • лікарі та середній медичний персонал в медико-соціальних експертних комісіях, бюро судово-медичної експертизи;
  • лікарі та середній медичний персонал, які працюють у навчальних закладах і установах, перелічених у розділі "1. Освіта"

Оскільки пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію, особа у період отримання цього виду пенсії працювати можна лише на посадах і в закладах, які не передбачені Переліком. У разі повернення пенсіонера на роботу на посаду, зазначену в Переліку, виплата пенсії припиняється на весь період роботи і поновлюється після звільнення з роботи.

Перегляньте на яку саме посаду вас прийнято, просто касир чи касир - фармацевт, касир - провізор. Якщо касир, то проблеми не буде ви не порушуєте закону, якщо касир - фармацевт, касир - провізор то ви порушили закон. Санкція за це - стягнення надмірно сплачених сум за період з моменту прийняття на посаду та припинення подальшої виплати. 

Закон встановлює обов'язок пенсіонера повідомляти про працевлаштування ПФУ.

Таким чином, якщо посада на яку вас прийняли в казана при оформленні як "КАСИР" то ви не порушили закон, якщо вказана як "Касир - провізор" або "касир - фармацевт" то ви повинні були повідомити ПФУ про прийняття на посаду. Якщо ви цього не зробили то ПФУ в порядку ст. 50 Закону № 1788 має право стягнути з вас надмірно виплачені суми пенсії за період з дати прийняття на посаду визначну Переліком. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram