Перестали надходити виплати по регресу з профзахворювання.

Добрий день. Звертаюся до вас за допомогою щодо невиплати регресу з профзахворювання. Мій тесть пенсіонер. у минулому шахтар. Він кілька років постійно отримує пенсію регрес із профзахворювання. Влітку 2022 року через війну виїхав за кордон. Весь цей час він отримував виплати з регресу. Але у грудні 2022р. та у січні 2023р. виплати не одержав. У пенсійному фонді, його міста, йому пояснили, що оскільки він за кордоном, то йому ці виплати з регресу не належать. Чи це законно з боку пенсійного фонду? Дякую.

24.01.2023 19:11 2407

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

В данному випадку має значення - пенсіонер виїхав на постійне місце проживання за кордон або на тимчасове.

Якщо отримувач пенсії виїхав на постійне місце проживання та оформив виїзд через міграційну службу, нарахування пенсії припиняється. При цьому, пенсіонер  може подати до Пенсійного фонду заяву та документи про виїзд на постійне місце проживання за кордон і отримати пенсію наперед за шість місяців, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. 

При тимчасовому виїзді за кордон виплата пенсії не припиняється. У цьому випадку виплати можуть лише призупинити у разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців підряд. Призупинення виплати пенсії передбачено підпунктом 4 пункту 1 статті 49 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Призупинення виплат у разі тимчасової відсутності пенсіонера в України через виїзд за кордон може відбуватися у наступних ситуаціях, наприклад:

- якщо людина до виїзду за кордон отримувала пенсію через «Укрпошту» та не переадресувала її на банківську картку, і протягом 6 місяців її не отримує на пошті, то виплати призупиняються.

- якщо термін дії банківської картки закінчився під час перебування за кордоном, виплату пенсії автоматично переводять з банку на пошту. Про такі випадки банки повідомляють органи Пенсійного фонду. Далі, якщо людина не забирає свою пенсію поштою понад півроку, то її нарахування повністю припиняється до з'ясування обставин.

- якщо пенсіонер не знімає пенсію зі своєї банківської картки більше року, банк також повідомляє про це Пенсійний фонд, і виплата теж припиняється.

Згодом відновити виплату пенсії можна лише на підставі особистої заяви пенсіонера. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно, виплачуються за час, але не більше ніж за три минулі роки. Частина суми неотриманої пенсії, але не більше ніж за 12 місяців, виплачується відразу, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячний розмір пенсії.

Отже, якщо пенсіонер виїхав влітку, пенсію отримував не через «Укрпошту», термін банковської картки не закінчився і весь цей час він фактично знимав кошти з банківської картки, то в цьому випадку відсутне неотримання пенсії протягом 6 місяців та відповідно немає підстав для призупинення виплат. В цьому разі це не законно. 

Для з’ясування та врегулювання цього питання необхідно звернутися до ПФУ із письмовою заявою. Оскільки усне повідомлення та пояснення не має жодних правових наслідків в подальшому.                                                            У заяві необхідно викласти суть обставин, просити повідомити про причини відсутності переказів та виплат з посиланням на норми законодавства. 

Заяву можна надіслати на електронну адресу ПФУ або через Портал електронних послуг Пенсійного фонду. Також можна зателефонувати на Урядову "гаряча лінія" (1545) та залишити свою заяву/скаргу. 

Зміст відповіді ПФУ буде впливати на наступні кроки у цьому питанні. Якщо відповідь буде негативна, то Ви маєте право її оскаржити в судовому порядку. Якщо у відповіді буде зазначено про позитивний розгляд вашої ситуації, то виплата пенсії пенсії буде поновлена.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram