відмовляють дати пенсійне посвідчення за простроченою довідкою про інвалідність від МСЕК

Маю 2 групу інвалідності, але не пожиттеву. Проходив останню комісію в 21 році, відповідно строк дії її закінчився. Мені відмовили у виїзді за кордон, сказали потрібно пенсійне посвідчення. В фонді відповіли, що виробити пенсійне не можуть бо прострочена довідка. Є постанова про продовження дії довідок до кінця воєнного стану. Чи мають право мені відмовляти?

02.08.2023 12:28 977

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
53 відгука (53 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

По Вашому питанню важливо розуміти на коли саме закінчився строк дії довідки МСЕК. Якщо це був період воєнного стану, то у даному випадку строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Як роз'яснює МОЗ України, якщо все ж таки під час воєнного сатну особі з інвалідністю проводилася медико-соціальна експертиза, та прийнято рішення про зміну або не встановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, то МСЕК і ЛКК мають інформувати органи соціального захисту населення на місцях, а саме: Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування України про прийняття такого рішення.

Якщо в зазначених вище органах немає інформації про прийняття рішення МСЕК/ЛКК щодо зміни чи відмови у продовженні інвалідності, слід вважати, що відповідна інвалідність зазначеним особам продовжена до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України затверджених постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57, а саме 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:
особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

У Вашому випадку важливо розуміти, чи отримували Ви пенсійні виплати як особа з інвалідністю, чи ні. 

У разі отримання Вами пенсійних виплат, то важливо розуміти, чи отримуєте Ви їх на даний час. Якщо так, то бажано знати від Вас які підстави були відмови пенсійного фонду у видачі Вам посвідчення з урахуванням змін у законодавстві і вищевказаних роз'яснень МОЗ України. Якщо ніяких - необхідно звертатись з письмовою заявою до пенсійного фонду, отримувати офіційну письмову відмову і звертатись до суду.

Якщо Ви не маєте право на пенсію, для виїзду за кордон Ви можете отримати довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

В будь-якому випадку, прошу Вас проконтактувати зі мною t.me/romparts для подальшого вирішення Вашого питання!

Буду вдячна за відгук та очікую на зв'язок! Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram