Відмова ПФУ в призначенні пенсії за списком №2.

Добрий день. Подав до ПФУ документи на призначення пенсії за списком №2. Трудова книжка, має відповідні записи , що підтверджують право на пенсію за списком №2, але ПФУ відмовив в призначенні пенсії і вимагає уточнюючі довідки. В одній з відповідей Ви говорили, цитата “Также специальный стаж можно подтвердить за данными, которые есть в реестре застрахованных лиц Государственного реестра общеобязательного государственного социального страхования.”
Роз’ясніть більш детально, як правильно підтвердити стаж за довідкою “Дані про особливі умови праці” з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування? Хіба ПФУ прийме цю довідку для підтвердження стажу за списком №2? Дякую за відповідь.

13.07.2022 19:59 820

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Так, ПФУ прийме таку довідку.

Перелік документів, необхідних для призначення пенсій на пільгових умовах за Списками № 1, № 2 та за вислугу років, передбачено розділом ІІ «Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1.

У відповідності до пункту 2.1 Порядку, до заяви про призначення пенсії додаються такі документи:

  • ідентифікаційний код;
  • документ що підтверджує стаж роботи;
  • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
  • документи, що підтверджують стаж роботи, який дає право на призначення такого виду пенсії.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону "Про загальнообов'язкове страхування", На пільгових умовах пенсія за віком призначається: працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів (cт. 62 Закону «Про пенсійне забезпечення»).

Якщо в трудовій книжці вказаний не весь стаж, або відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах, або запис в трудову книжку внесено неправильно, то для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Постановою КМУ № 637 затверджено "Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній". У відповідності до п. 1 Порядку, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Цим Порядком визначено, що для підтвердження страхового стажу особа може надати:

  1. довідку з підприємства чи його правонаступника, а у разі їх відсутності – архівних установ. При цьому така довідка в обов’язковому порядку повинна містити посилання на первинні документи, на підстав яких вона видана;
  2. виписки із наказів;
  3. особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати; трудові договори й угоди з відміткою про їх виконання;
  4. наявні відомості в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

За відсутності документів про період роботи та неможливість їх одержання внаслідок ліквідації підприємства або через відсутність архівних даних з інших причин, ніж ті що зазначені вище, стаж можливо підтвердити на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботи на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі й мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

Отже, Вам потрібно отримати один із вищевказаних документів (пункти 1-4), і надати його до ПФУ. Якщо ПФУ не погодиться, то вони зобов'язані видати письмове Рішення про відмову в призначенні пенсії, з обґрунтуванням підстав відмови. Вказане рішення можна буде оскаржити до суду.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram